Милиони беба више због политике двоје деце

У Кини ће се годишње рађати три милиона беба више него што би то био случај да није укинута контроверзна политика "једног детета", услед чега је сада свим паровима дозвољено да имају двоје деце, саопштиле су данас кинеске власти.

Свијет 10.11.2015 | 10:00
Милиони беба више због политике двоје деце

Вишедеценијска строга, а понекад и брутална примена политике једног детета је довела до тога да земља са највећим бројем становника у свету, од 1,37 милијарди, сада убрзано стари, а због пада броја радно способног становништва трпи и привредни раст, пренела је агенција АФП.

Промена прописа, коју је на састанку прошлог месеца објавила владајућа Комунистичка партија, омогућиће 90 милиона Кинескиња да роде и друго дете, рекао је заменик министра кинеске Националне комисије за здравство и планирање породице Ванг Пејан.

Половина њих, међутим, има између 40 и 49 година, што ограничава њихову жељу или способност да затрудне и роде дете, рекао је Ванг.

Он је додао да ће неке од њих "оклевати да остану у другом стању, а друге неће моћи да роде иако би то желеле".

Пре промене политике, 50 милиона жена је већ имало право на друго дете по основу разних изнимака, што је укључивало сеоске породице чије је прворођено дете девојчица, парове од којих је један јединац, као и етничке мањине.

Објава промене политике једног детета је подстакла спекулације да би могло да дође до "бејби бума", који ће бити користан и за привреду, али аналитичари упозоравају да многи кинески парови уопште не желе друго дете, посебно имајући у виду високе трошкове подизања деце, па су тако последице промене политике и даље неизвесне.

У Кини је током 2014. године рођено готово 17 милиона деце, а Ванг наводи да би због либерализације прописа у наредних пет година могло да буде рођено по три милиона деце више на годину.

Услед тога би обим кинеске радне снаге до 2050. године могао да се повећа за око 30 милиона људи, истакао је Ванг.

Коментари / 0

Оставите коментар