АБА: Мекел на клупи, Јовић и Милер вратили Звезду на врх пред Бајерн!

Кошаркаши Црвене звезде победили су МЗТ са 71:66 (20:20, 20:9, 14:16, 17:21) у Скопљу, у 9. колу АБА лиге, после чега су се изједначили на врху табеле са екипом Будућности, уз учинак 7-2.

Кошарка 09.11.2015 | 21:20
АБА: Мекел на клупи, Јовић и Милер вратили Звезду на врх пред Бајерн!

Нису бриљирали црвено-бели пред евролигашко гостовање Бајерну, али добра игра Милера у другој деоници и партија Јовића у другом полувремену донели су победу тиму са Малог Калемегдана, који је избегао неизвесну пенал завршницу.

Јовић је меч окончао са 17 поена и седам асистенција, Квинси Милер је забележио 13 поена, три блокаде и четири скока, док је Израелац Гал Мекел провео само шест и по минута на паркету (два промашаја и асистенција). Дреновац је био лидер МЗТ-а са 19 поена.

Црвено-бели су се победом вратили на врх АБА лиге, пред евролигашко гостовање Бајерну у четвртак од 20.45, које може бити пресудно у борби за Топ 16 фазу Евролиге.

Прва четвртина: Црвено-бели брзо прокоцкали девет поена предности

За разлику од устаљене праксе, Дејан Радоњић је стартовао са Стефаном Јовићем уместо Гала Мекела на плејмејкерској позицији, уз Лазића, Томпсона, Тејића и Цирбеса у првој петорци. Јовић је и први поентирао, након чега је уследила контра за атрактивно закуцавање Томпсона.

Црвено-бели су диктирали темпо до средине четвртине, када је Мекел заменио Јовића и одлично одиграо у одбрани за нови напад, који је реализован за 7:14 и тајм-аут Алеша Пипана. Од те паузе све се променило, Дреновац је отворио серију тројком, а онда и поентирао за 18:18 пред крај деонице.

Иако је у једном тренутку било +9 за госте, МЗТ је дошао и до преокрета преко Љубичића, али се на паузу пред други период игре отишло са 20:20 поенима Штимца, који се искупио за два промашена слободна бацања.

Друга четвртина: Милер пробудио Звезду

Нису превише црвено-бели шутирали споља, али после промашаја Лазића и Томпсона за три, Квинси Милер је погодио два пута иза линије 6,75 за 23:31. У односу на меч са Фенербахчеом, Американац је играо много боље, забележио је и две блокаде, док је и Ребић искористио минутажу да новим поенима одведе Звезду на 25:35.

Дреновац је наставио са ефикасном партијом и рано је дошао већ до 13 поена, без промашаја из игре и са линије пенала, али му је недостајала подршка саиграча, због чега је Пипан при 29:37 још једном окупио екипу, минут пред одлазак на одмор. До краја су виђене само мајсторије Милера, прво је блокирао Бунића, затим поентирао уз фаул и погодио слободно бацање (29:40).

Трећа четвртина: Јовић водио Звезду до +15
Пуна два минута није било коша на старту, и зицери су се често промашивали, а тек је Бунић био прецизан испод обруча, а надовезао се Дреновац и смањио на 33:40 после шетње кроз слабо брањени рекет београдске екипе.


Црвено-белу офанзивну агонију после три минута прекинуо је Цирбес на асистенцију Јовића, који је затим везао два поготка и одвео тим на 13 поена предности средином деонице. Сјајном асистенцијом упослио је и Тејића, за максималну разлику при 35:50. Уз малу серију МЗТ је узвратио, Милер је корацима показао да се ипак и даље привикава на европска правила, а Јовић је петом асиситенцијом омогућио Штимцу да поентира за 45:54 пред завршни период игре.

Последња четвртина: Звезда одржала предност до завршнице

Тројка Љубичића покренула је МЗТ до смањења разлике и 50:54, пошто су поново изабраници Дејана Радоњића били без коша из игре. Нову црну серију прекинуо је Штимац, Јовић је наставио да оправдава минутажу и мало већа разлика враћена је при 50:58.

Предност би била и већа да Штимац није катастрофално изводио слободна бацања, свих шест је промашио, али је добра одбрана спречила МЗТ да још једном узврати. Како се меч ближио крају, македонски тим није више имао шта да изгуби, Протић је погодио једну тројку, Луковић је промашио при шуту са дистанце, док је Јовић био мирне руке за 58:65 и нови тајм-аут Пипана непуна два минута пре краја.

Није било свеједно играчима Звезде када је МЗТ пришао на 60:65, Гудурић је прокоцкао напад корацима, али је добра дефанзива спречила нову тројку, а затим је Јовић упослио Штимца за нове лаке поене, после чега су домаћини узалудно покушали да иницирају неизвесну пенал завршницу.

МЗТ - Црвена звезда 66:71 (20:20, 9:20, 16:14, 21:17)
Хала: Јане Сандански Гледалаца: 6.000 Судије: Пукл, Петек, Зураповић

МЗТ: Протић 7, Љубичић 12, Мекић, Марковски 1, Васиљевић, Младеновски, Дреновац 19, Бунић 14, Стојановски 5, Мијатовић 3, Луковић 5

Црвена звезда: Ребић 2, Томпсон 6, Мекел, Лазић 4, Симанић, Тејић 2, Симоновић, Гудурић 6, Јовић 17, Милер 13, Цирбес 9, Штимац 12

АБА лига, 9. коло:
Металац - Задар 71:67
Игокеа - Крка 54:65
Сутјеска - Цибона 68:80
Партизан - Будућност 86:77
Тајфун - Олимпија 73:59
Цедевита - Мега Лекс 78:68

Понедељак:
МЗТ - Цедевита 66:71

Табела: Црвена звезда, Будућност 7-2, Цедевита, Мега Лекс 6-3, Крка 5-4, Олимпија, Игокеа, Цибона, Задар, Металац, МЗТ 4-5, Партизан 3-6, Тајфун 3-6, Сутјеска 2-7

Коментари / 0

Оставите коментар