Мали платио Робију 35.000.000 за концерт

Градоначелник Београда Синиша Мали поново је у жижи јавности пошто је потврђено да је средином јула ове године, без тендера, из буџетске резерве, за концерт Робија Вилијамса издвојио чак 35 милиона динара или тек нешто мање од 300.000 евра?! Много више него што су добили Битеф, Бемус, Белеф или Октобарски салон, реномиране манифестације које су под патронатом града.

Србија 07.11.2015 | 18:40
Мали платио Робију 35.000.000 за концерт

На питање "Новости" зашто је у време штедње новац грађана Београда дат за концерт који је потпуно комерцијалан и који је био више него успешан за организаторе, први човек престонице није желео директно да одговори. Огласила се градска управа саопштењем, по коме они наводе да "подржавају идеје које доприносе промоцији и развоју туризма".

- Новчана помоћ била је неопходна, с обзиром на то да је београдски концерт имао нижу цену улазнице од осталих градова у Европи, па се без ње не би ни реализовао - рекли су из Градске управе. - Суфинансирање великих манифестација нормална је пракса у Европи, али и Београду.

Челници престонице тврде да је добит била већа од трошкова.

- Финансирање концерта Робија Вилијамса се граду вишеструко исплатило будући да је из окружења дошло око 10.000 људи, који су у Београду потрошили двеста милиона динара. На тај начин је само од ПДВ-а државни буџет приходовао готово 50 милиона динара. Позитивне економске ефекте град је осетио и у данима после концерта, кроз задржавање дела туриста на више ноћења.

Надлежни тврде да се тачно зна где је отишао сваки динар.

- Средства обезбеђена за концерт Робија Вилијамса су утрошена на трошкове концерта, и то оног дела за који је био задужен Центар београдских фестивала (ЦЕБЕФ) и ниједан други начин утрошка датих средстава није био могућ.

Да се овај вишемилионски поклон организаторима концерта не заборави, потрудио се градски одборник и некадашњи в. д. градоначелника Зоран Алимпић. Он је неколико месеци инсистирао да му Секретаријат за културу потврди да је организатору "Скај комјуникејшну" 16. јула одобрено 35 милиона динара намењених за непредвиђене догађаје.

Текућа буџетска резерва се углавном троши за непредвиђене догађаје. Та средстава, без одобрења Градског већа и секретаријата, може да користи једино градоначелник и нико други - објашњава Алимпић.

Мадона коштала дупло више 

- Пракса суфинансирања организације великих манифестација Београду није непозната имајући у виду да је на сличан начин, са дупло вишим износом, 2009. подржано одржавање концерта Мадоне. Такав пример сарадње је и "Бир фест" - кажу у Градској управи.

Роби као четири нове године

Најлуђа ноћ је најбољи мамац за госте из суседних држава. У Београд се тада сјати више десетина хиљада младих из целе Европе, па и шире. Привремена управа је пре две године за дочек потрошила 5,3 милиона динара, док је градска власт пре 11 месеци за исту намену издвојила осам милиона. Дакле, за концерт Робија Вилијамса могла би да се организују четири дочека Нове године!

Свако по 20.000

Из градске управе тврде да је на концерт Робија Вилијамса из земаља окружења дошло око 10.000 људи, који су у Београду потрошили двеста милиона динара. По тој рачуници испада да је сваки од тих посетилаца, ван простора где се одржавао концерт, потрошио око 20.000 динара.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Игор

07.11.2015 18:36

20 000 динара ван простора за концерт ??? Нема сансе ! Људи су платили карте, убили се на концерту , појели пјеску за 250,300 динара , попили пар пива тоцених за 1000 динара максимално и евентуално је неко преспавао у хостелу за 1500 до 2000 ( од тога бар 50% није пријављено као ноцење. Овај мали (Мали) је прави љигавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

07.11.2015 20:10

Све лопов до лопова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

07.11.2015 23:01

Јест овај Мали љигав Бозе сацувај. Кад га видис додје ти да се исповрацас за цитав зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали а велики,

08.11.2015 06:48

Бас је , велик' сад тај Мали и њему тога доста фали...