Упознајте Путиновог чувара душе

Јавност све више занима тајанствени отац Тихон, архимандрит Руске православне цркве који је последњих година наводно задобио велики утицај на руског председника Владимира Путина

Свијет 01.11.2015 | 18:24
Упознајте Путиновог чувара душе

Премда је релативно ниско позициониран у режиму Московске патријаршије, отац Тихон Шевкунов постао је врло близак руском председнику који га је, наводно, упознао у Сретенском манастиру још крајем 90-их, када је још радио као шеф руског обавештајног апарата ФСБ-а.

Путинов модерни ‘духовник’ у борби против алкохолизма

Круже гласине да је атеистички одгојени Путин толико ушао у православље да је отац Тихон постао његов тзв. ‘духовник’. Отац Тихон мудро ћути: нити потврђује, нити демантује ове информације, али прича се да је његов утицај изузетан; управо се његовој иницијативи за сузбијање алкохолизма приписује мера коју су руске власти донеле, забранивши продају алкохола после 23 сата. И не само то: мера је, наводно, дала изненађујуће добре резултате.

Након две деценије грабежи и живота у дражима разузданог капитализма, у новој руској политичкој и пословној елити постала је својеврсна мода посвећивати се православљу. Посебно се развио тренд да угледници који посећују манастире добијају своје духовнике.

Дописник Фајненшнел тајмса интервјуисао је оца Тихона и описао га као врло урбаног, световном животу блиског човека, у смислу коришћења нових технологија, мобилности (путује по свим континентима), па чак и физичког утиска који не пружа слику изолованог, мистичног аскете каквим је руско православље обиловало и какве је, на пример, описивао Достојевски у ‘Браћи Карамазовима’.

Путин чува своју религиозност далеко од очију јавности

Сам Путин одбија да се изашњава о својој религиозности. Тврди да је то зато што као председник не жели утицати на грађане својим приватним избором. Али за празнике као државник редовно посећује московске храмове.

Отац Тихон је и писац бестселера…

Отац Тихон, пак, недавно је објавио аутобиографију "Свакодневни свеци и друге приче“ која је била такав бестселлер да је прешишала чак и "50 нијанси сиве“. Но у њој нема ни речи о односу с првим човеком руске државе.

Нека истраживања истичу да је Црква друга институција у коју грађани Русије имају највише поверења. Веронаука је као изборни предмет у школе уведена тек недавно, с тим да су родитељи већине деце одабрали предмет који се зове ‘историја светских религија’, пише Интермагазин.

"Црква је увек осећала одговорност за Русију“

Односи Руске православне цркве и обавештајне централе у задњих сто година изузетно су комплексни "Руска црква створила је Русију. Русија може бити послушно дете, а понекад је и дете које устаје против својих родитеља. Али црква је увек осећала одговорност за Русију“, један је од цитата оца Тихона.

Данас су његови ставови блиски конзервативним јастребовима који моћ вуку још из бившег совјетског апарата. У земљи која је кроз историју стално идеолошки комбиновала приближавање Европи и сопствени „евроазијски пут развоја“, отац Тихон је дао свој допринос отпору западним утицајима – између осталог , идеји индивидуализма.

Као један од идеолошки и научно најконтроверзнијих продуката његовог деловања, ФТ наводи документарац ‘Пад царства – поука Византије’ који је режирао сам Тихон.

У њему се, како пише ФТ, као разлог за пропаст Византијског царства (на које се позива идеја Русије као ‘Трећег Рима – Четвртог бити неће’) наводе прозападне реформе и утицај западњачког индивидуализма који је ширен под утицајем венецијанских банкара.

(Србија Данас)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

брат

01.11.2015 17:44

Да ли ико ко има соли у глави мозе повјеровати да је и један рус одгајан атеистицки?

ОДГОВОРИТЕ
Name

корн

01.11.2015 18:40

Дај људи маните се концепта бога.Укљуците мало мозак или само процитајте библију,куран,тору...

ОДГОВОРИТЕ
Name

брат

01.11.2015 20:29

Ти си видим процитао...

Name

Реаланискрен

02.11.2015 01:31

Све док се људи моле киповима који нису низаста нема од народа ниста

ОДГОВОРИТЕ