Путинов план: Отети Србију од ЕУ

Русија је одлучна да искористи мигрантску кризу која разједа ЕУ да би повећала утицај у Србији до опасне тачке у којој за Србију не би било повратка на европски пут.

Србија 01.11.2015 | 10:00
Путинов план: Отети Србију од ЕУ

Проевропске снаге у Србији се жале на приступ ЕУ који у српској јавности ствара перцепцију сталног условљавања.

То су сазнања до којих је „Блиц“ дошао од неколико добро обавештених дипломатских извора у Москви, Бриселу и Београду.

У том светлу извор “Блица” из Москве оцењује јучерашњу неочекивану изјаву руског премијера Дмитрија Медведева да Европска комисија тражи од Србије да одустане од споразума о зони слободне трговине.

"Руска дипломатија је, да тако кажем, нањушила крв. Ако (немачка канцеларка) Ангела Меркел каже да је “ЕУ у крхком стању”, а (висока представница ЕУ за спољну политику) Федерика Могерини да ЕУ прети распад ако не одговори на избегличку кризу, зар очекујете од Москве да седи скрштених руку? ЕУ се више не понаша као велесила и њени лидери одишу несигурношћу", каже саговорник “Блица”. "Европо, не гурај нас у руке Русији".

Извор “Блица” из Владе Србије каже да проевропским снагама у Србији ситуацију отежава приступ ЕУ који у српској јавности ствара перцепцију сталног условљавања, као и поједини “нефер потези ЕУ”, као што је млака реакција на одлуку Приштине да суспендује Бриселски споразум. О томе је, иначе, јуче говорио и премијер Вучић.

"То вам је као кад наставница симпатише једно дете у школи, а друго баш и не. И то које симпатишу ижврља свашта по табли, а онда наставница казни обојицу или цео разред. Сви знају да Србија испуњава све своје обавезе, само један део Бриселског споразума није кренуо да се испуњава, а то је заједница српских општина", рекао је Вучић.

Министар за трговину Расим Љајић тврди за “Блиц” да Србија не мора раскинути споразум о слободној трговини са Русијом.

"То је немогуће. Сви споразуми о слободној трговини, а Србија их има са Русијом, Белорусијом, Казахстаном и Турском, важе до тренутка док Србија не уђе у ЕУ" , поручио је Љајић.

Аналитичар Дејан Вук Станковић изјавио је јуче да такав однос ЕУ отвара простор да се у Србији конституише став да треба заузети оштрији приступ према косовском питању, што онда и саму Владу Србије, која је у основи европски оријентисана, ставља у политичку медијску невољу.

Извор „Блица“ из Москве каже да је јасна порука то што је Медведев “претећу тему” споразума о слободној трговини покренуо дан по повратку Вучића из посете Русији и разговора са Путином.

Раскидање споразума са Русијом за пет фабрика “Таркета” из Бачке Паланке значило би гашење 2.000 радних места.

"Све ове фабрике живе од извоза у Русију, па би стопирање слободне трговине значило и катанац на њихова врата", оценио је за “Блиц” Никола Павичић, председник “Таркета”.

На састанцима у Москви Вучић је руској страни јасно поручио да Србија чврсто остаје на европском путу, мада се неће придружити санкцијама Русији. Он јесте изразио заинтересованост за набавку руског оружја, али по фер цени и без условљавања промене проевропског курса Србије - каже саговорник “Блица”.

Извор “Блица” из дипломатских кругова у Бриселу каже да су све слабости ЕУ - на које Русија сада игра - испливале током “шокантно неуспешног” самита ЕУ о избеглицама, одржаном прошле недеље у Бриселу.

"Распад је блага реч. Словеначки и хрватски премијер су се свађали; бугарски је отворено рекао да га избеглице “не занимају” и да не зна ни зашто је позван. А (мађарски премијер Виктор) Орбан је чак демонстративно читао новине за време састанка", открива овај саговорник “Блица”.

Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је јуче да Европска комисија тражи од Србије да одустане од споразума о зони слободне трговине који су закључиле владе Русије и Југославије 28. августа 2000. године.

Медведев је, како преноси Тасс, рекао да је о немогућности истовременог учествовања у две зоне слободне трговине разговарао са премијером Србије Александром Вучићем.

"Сада када се Србија спрема да ступи у ЕУ, ЕК тражи да се од тог споразума одустане. Наше бојазни су у потпуности основане" рекао је Медведев.

Медведев је подсетио Украјину и Молдавију на немогућност истовременог учествовања у зонама слободне трговине ЕУ и Заједнице независних држава, указујући на то да се појављује претња реекспорта робе из европских земаља као украјинске и молдавске.

За ублажавање те претње, како је навео, Русија ће спроводити одређене заштитне мере.

Извор: Блиц

 

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

мислим

01.11.2015 09:20

А ста имамо ми то Руско Осим гаса па и ексери су њемацки гдје су руске масине или било ста Осим сто би нам продали старе авионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ти мислис,

01.11.2015 10:33

Ти мислис да ,мислис' али ниста не мислис.

Name

ахахха

01.11.2015 11:16

Ааххахах

Name

Роокие

01.11.2015 12:47

Све око Србије Нато а она сама руска. Чим захладе односи благо нам.

Name

ЊЕМАЦКА

01.11.2015 13:51

РУСИ ни сами себи немогу помоци а да помогну нама БУДАЛАСТИНА

Name

вук

02.11.2015 13:24

Тешко нама са оваквом индустријом и корупцијом. Мислим целокупном српском корпусу. Ни ЕУ , још мање Русија нам неће помоћи да се овај хаос који је захватио земљу ријеши, а друго они то и не умији, нити их значајније интересује. Овде су слуге и владари одређени. Просјечни Руси живе веома лоше захваљујући сличном принципу приватизације, наравно остали су сила још од совјетског савеза и нису имали таква разарања каква смо ми, а богами ни пљачка државе им није била равна нашој те могу нешта у некој будућности и очекивати, аз а нас овдје нема наде и само кука и мотика би могли направити некакву промјену. Какву и то је упитно?

Name

Јутро

01.11.2015 09:22

Ма каква европа, то је исприцана прича! Окренути се Русији, дати јој услове у чему да помогне, од инвестиција, наорузања итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онда

01.11.2015 09:59

И онда довидјења РСу

Name

Маx

01.11.2015 10:24

Којој дрзави је Русија помогла а да није гледала своју корист,исто ко за нас кредит па опет код амера трзи паре јер су нас Руси оставили

Name

Игор из Сведске

01.11.2015 10:42

Наравно мајци Русији дати све па да могу да вас продају по вецој цијени. Кад су били кфор први су преко ноци поблегли из Републике Српске на Косово. Срби драги не воле вас русини нимало то је само прица с ви њих волите јер нисте били у истоцном блоку. НИКО ОД ЊИХ НИЈЕ ПРИЈАТЕЉ. Сви гледају само себе а да народ газе. Вец сте заборавили како су трговали око УН декларације да се у босни десио геноцид. Немојмо се залихетати. За ме фасистицка њемацка је усто сто и Стаљин који је 20 милиона побио свог народа. Исти су. Били су савезници и подјелили Пољску 1938 сто је 2 године пре рата. Једино сто су их њемци напали и осакатили па нису тад направили инвазију... али јесу после 5 година убијали и терорисали истоцну еуропу. Питајте се сто све и једна земља истоцног блока их мрзи. Јер знају ста су Руси. Ником не вјерум. И никовас не воли него гледа како да вас искористи.

Name

Порука

01.11.2015 11:41

А коме су Американци помогли а да га нису ојадили и морално и материјално?

Name

Игор

01.11.2015 11:56

Одратовао сам цитав рат за РС одскоро зивим у Белгији. Европа ,несметан рад и пут људи је једина санса за тај напацени народ. Има и друга солуција а то је да се ради као у Изрселу али за то нас народ и власт нису спремни са главама . Ако Русија "помогне" а ми прихватимо процицемо као у 1. Свјетском рату. Побиједицемо, презивјецемо али це нас бити мање и повратка нема. НЕСТАЈЕОМО КАО НАРОД И ЗБОГОМ ! БИОЛОГИЈА ЈЕ НЕУМОЉИВА.

Name

Михаило Микић

01.11.2015 17:30

ОДГОВОР Игору. Тачно је твоје сазнање да је Совјетски Савез У савезу са нацистичком Њемачком двије седмице после Хитлеровог напада на Пољску придружио се њемачким освајањима и подјели Пољске и тако дао свој допринос отпочињању Другог свјетског рата. За ту повјесни истину мало историчара зна, а они историчари који за ову истину знају по налогу комунистичке партије морали су Стаљина да правдају његовом мудрим куповином времена и другим комунистичким лажима и глупостима. Права истина се налази у чињеници да је Стаљин веровао Хитлеру, и зато је Совјетски Савез у време међународне изолације прве земље социјализма годинама сарађивао са нацистичком Њемачком, јер комунизам, нацизам и фашизам су политичко Свето Тројство са различитим политичким идеологијама које се међусобно привлаче због тога. Ту истину СРБи су свијету објавили кроз књигу учитељице РАВНОГОРКЕ Милке Р. "Комунисти и фашисти једно су те исто." Да Хитлер није по наговору тајних владара из сенке напао Совјетски Савез данас би карта свијета другачије изгледала. У борби против нацифсшизма Совјетски Савез је поднио и дао највише људски жртава које се данас омаложавају од земаља Запада. Међутим није истина да је Стаљин побио двадесет милиона људи. У ту бројку непријатељи комунизма су урачунали пет милиона украјинаца који су помрли од глади после Првог свјетског рата, жртве комунистички прогона или лијевих скретања и жртве Другог свјетског рата које су принесене од стране Совјетски грађана на Олтар Отаџбине у борби против Хитлера. Одбраном Стаљинграда Совјетски Савез је сломио војну силу Њемачке и њезини савезника а Енглеска и Америка су после отварања Другог фронта У Европи покупили само кајмак од великог труда и жртава Совјетског Савеза. Током 1975-76 године у ЈНА где сам тада био на одслужењу војног рока су одржавана предавања о доласку Јосипа Броза Тита на чело КПЈ и доприносу Совјетског Савеза радничкој побједи у свијету. Предавања су држали највиши официри ЈНА и она су била обавезна за војнике и старешине. На политичким предавањима обично су војници спавали или У најбољем случају сремски па међу њима сам и ја речено народно куњао и једним увом слушао шта неки генерал из Сарајева прича о Совјетском Савезу. Пошто је он своје предавање прекидао постављајући питања својим "добровољним" слушаоцима и покушавао тако да нас задржи будне решио сам да пажљиво слушам његове комунистичке бљувотине и да се осветим њему у име свих војника што нам он својим постављањем питања није дао да мирно спавамо. Када је генерал упитао "другови официри и војници јели вам јасно колико је велике жртве Совјетски Савез поднео у борби против Хитлерове Њмачке за слободу цијелог човјечанства" ја сам се дигао и преставио и казао да ми није јасно са којом је војном силом Совјетски Савез у савезу са нацистичком Њемачком напао Пољску и тако отпочео Други свјетски рат. У сали је неколико тренутака завладао тајац и апсолутна тишина дог генерал збуњено није одговорио "да незна, да је предавање завршено а ја да се јавим на рапорт своме старешини". Зато ми је драго чути да још увијек има људи којима је стало до историјске истине оваквом каква она заиста јесте а не само оваквом какву смо "истину" ми учили у школама слушајући приче својих професора о седам партизански офанзива које су биле у ствари седам партизански бежанија испред Нијемаца и други окупатора наше земље!

Name

РЕ

02.11.2015 07:30

Па када си тако паметан иди Русима ,

Name

бијељина

01.11.2015 09:48

Браво Путине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.бијељина

01.11.2015 09:54

А о цему Браво.

Name

ЊЕМАЦКА

01.11.2015 13:49

А СВИ У ЊЕМАЦКОЈ ЗАРАДУЈУ ЗА ХЉЕБ ИЗ СРБИЈЕ

Name

ВРС РВИ

01.11.2015 09:51

Не знам шта овај Вучић ради. Да ли умије логично размишљати. Вуче Србију у пропаст упорно ударајући главом у затворена врата ЕУ, брода који тоне. Сви виде да нове чланице служе само за израбљивање поготово православне државе. Погледајте Румунију, Бугарску и Грчку. Свим силама удара главом у затворена врата оних који су својом "демократијом" сравнили скоро сву Србију убијајући чак и дјецу од 3 године. Они који су практично Србији отели Косово а сада хоће да униште највеће српске светиње. Они који нису успјели да прогурају резолуцију о Сребреници...Алтернатива је увезивење са најмоћнијом држвам на свијету, економски и војно, обезбјеђивање сигурности и пружена пријатељска рука. Једноставно перспективна будућност. Није Србија толико важна као што Вучић мисли. Не знам како је то закључио. Не знам како изгледа та Вучићева политика али ово може само "ретардиран" човјек да уради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

02.11.2015 03:07

Што не идеш у Русију, је'л ти неко брани? Више ћеш срба наћи у једном небодеру у Бечу или Минхену, него у васцијелој славној РУСИЈИ!!! Први ти имаш фамилију по Европи, требао би им предложити да се селе у Русију. Баш ме интересује шта би ти одговорили... Мене би моји вјероватно послали у п.материну, ако не и штоцем ме одвалили. Треба трговати са свима, гдје год се може који динар узети, али се стављати под руску команду??????? Јеси'л ти РВИ у Мали мозак???

Name

Освит

01.11.2015 10:01

Србија теротијално и цивилизацијски припада Европи,а због духовних веза и историјских односа,па и економских веза које данас има не смије доводити у питање односе са Русијом.Све дипломатске напоре треба усмјерити ка томе да се и Европска Унија и Русија увјере да је пријатељски однос и према једнима и другима једини могуци избор Србије данас и да у слуцају ескалације сукоба измеду Русије и ЕУ Србија неце излазити из оквира неутралности.Такодер Србија мора да јасно стави на знање Еу да постује и да це постовати договоре које је постигла под покровитељством Еу,али исто тако да неце толерисати непроводење тих одлука од стране других и да било кавих уступака у даљним преговорима са Албанцима са Косова неце бити и да це обуставити све преговоре док се не имплементирају постојеци и да оцекује од Еу да уколико се договори не спроведу суспендује потписани договор остабилизацији и придрузивању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимо реални

01.11.2015 10:26

Ми смо мало цудан народ ови сто су отисли 70 их година сто год су зарадили по свијету свесу улозили у куце и собе у којима нико не зиви одвели дјецу да тамо раде за друге сад нам крив Путин Европа а код наси политицара је девиза сколуј посаљи у свијет и они це слати овамо помагати и с ким се мозе владати само са глупим и сиромасним то траје све вријеме страни непријатељ плаценици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кук

01.11.2015 13:02

Шта школуј овдје?? Па пун је Беч и Грац наших студената. Сад ће још и средње школе тамо уписивати.

Name

спартак

01.11.2015 10:32

Ре. мислим ! Имамо вјеру, дусу И правду заједницку ! Са америком немамо ниста заједницко као И њемацком осим црне Историје !

ОДГОВОРИТЕ
Name

За београд

01.11.2015 13:07

Па са Русима смо на путу да поновимо ту црну историју. Опет контра запада. Уморни смо као народ да више пркосимо и ја сам за линију мањег отпора, Па макар нам запад лагао.

Name

Милан

01.11.2015 10:53

Да је Србија паметна не би је ни требало отимати. Сама би отишла са Русијом. Људи зову. А ови хоће да буду служинчад у унији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мислим

01.11.2015 11:03

Не мислис ти главом него дупетом,боље да имамо старо Руско орузје него никакво видис ако ниси слијеп да Нато наурузава сиптаре хрвате а од нас тразе уз помоц Вуцица да униставамо своје наоурузање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуко

01.11.2015 11:11

А свашта чуј сад са Русијом. Веома интересантно. Биће ту јос провала свашта...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре мислим

01.11.2015 11:31

Добро јутро господине и гдје ти зивис?? Ко трази од Вуцица да унисти наорузање и које наорузање.Јели вама познато да је то давно унистано и стопито у Сартиду за вријеме Тадица.Амери одрадили посао и кљуц у браву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

01.11.2015 12:19

Нема кости а хоће убости а ти Србијо мисли шта је то ? Пацов је то треба га се чувати

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрач

01.11.2015 12:46

Одмах на референдум и прикључити се Руској федерацији постати једна од федералних република, СПЦ одмах утопити у Руску православну цркву на челу са патријахом Кирилом, увести рубљу и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре посматрац

01.11.2015 13:22

Е мој посматрац, ни теби није лако,, пуно цитац Курир и Информер дефинитивно, ухвати се лопате било би ти боље, немас ти мозак за ове ствари ?

Name

Ранко75

01.11.2015 13:31

Ре Посматрачу свака част на коментару потписујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

за мислим

01.11.2015 13:46

Ниста ти не мислис па јел бољи гас од Русије или бомбе које су нам бацили иста Њемацка и ЕУ и Америка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цц

01.11.2015 14:02

Какво окретање ви спомињете???? Србија се нигдје и никоме окретати неце, не интересују нас ни ЕУ ни Русија, вец само бизнис и интерес, засто би улазила у ЕУ када губи споразум са Русијом, засто ви исла у савез са Русијом, када је окрузена са ЕУ...Србија воли све људе са ловом који це запослити људе, не битно из које дрзаве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

01.11.2015 14:31

СРБија неможе вечито на двије столици сједити и она треба зато да одлучи са киме ће заиста пријатељ бити, са Мајком Русијом или земљама НАТО пакта које су СРБију недавно бомбардовали са бомбама напуњеним са осиромашеним уранијумом. Због тога имамо загађену воду, ваздух и земљу и народ ће због бомбардовања СРБски земаља Светог Саве које се спомињу у СВЕТОСАВСКОЈ Химни још деценијама болестан да се рађа и масовно да умире од рака и други болести. Живимо у времену престројавања када се многе земље и народи у цијелом свијету мјењају и групишу међусобно према својим интересима по националном програму којег имају. СРБија нажалост свог СРБског националног програма нема, а то значи да СРБија нема ни потребне планове за развој земље нити јасно одређеног политичког пута са којим може стићи до постављеног циља којег нема. Није довољно само казати да СРБија жели да буде независна и самостална попут Швајцарске. Она има веома јаку војску која гарантује њезину независност а СРБија нема. Зато је потребно на референдуму дозволити народу да искаже своје мишљење јер воља народа је одувјек била глас Божији. Ја сам сигуран да СРБски Народ и поред своје смућенисти до које долази због његовог испирања мозга још увијек умије здраво и логички да размишља да њему није мјесто на псеудохришћанском "трулом" Западу већ на Православном Истоку у заједници са другим Православним СЛАВЕНСКИМ НАРОДИМА. Народ не постоји због политичара већ политичари постоје због народа, и политичари ниси зато да намећу своју вољу народу већ да следе и извршавају вољу народа од којег зависи њихов опстанак или губитак власти која доноси многе привилегије које су недоступне обичном човјеку али такође и обавезе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре михајло

02.11.2015 07:40

Па Михајло реци оним свима сто зарадјују за зивот на западу нака напусте и иду у мајку Русију да зиве и раде, да возе Ладу умјето БМW итд.

Name

либертас

02.11.2015 18:54

Постовани Михајло¨¨Радо цитам коментаре на ¨¨БН¨¨порталу, вецина коментара је супер,некада ми је дразе процитати коментаре на текст него сам текст. Ти си један од ријетких који бас дави о свакој теми. Скрати о темама, схватицемо те, толико нисмо глупи. Велики поздрав !

Name

Паметњаковиц

01.11.2015 15:19

Еу је циљ кроз нове цланице нова трзиста.Видите да јаке економије постају јос јаце а нама мрвице и слузимо као јефтина радна снага. Насих има доста раде по русији а србија извози у русију.Незнам колика је плата у Русији али нераде наси за 400 марака ко код нас сигурно.Ја сам да се Србија кане ЕУ и окрене Русији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

02.11.2015 07:55

КАД ГОД РУСИЈА ПОНУДИ Србији спас, Запад и дјавли, господари наси, Србију стрпају у подрум да не види Сунца ни мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзина

02.11.2015 08:55

Ни на исток ни на запад говорио је некад Тито...Данас је обични народ исцрпљен,сиромашан,уморан и слуђен и можеш га веслат било куда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

боцко

02.11.2015 10:49

Па баш нешто и не видим да је Србија у Европској унији, па овако Руси и не могу да је отму од уније кад и није у европској унији. Увјек су добро пролазиле земље које су знале да балансирају и око којих су се бориле велике силе. Проблем је што наше будале не дају народу паре па је народ биједан и лоше живи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицко

02.11.2015 12:25

Ма нека отму дацемо им и Додика прида...

ОДГОВОРИТЕ