Анализа - видео: Како су пропадали трофејни бх. клубови…?!

Фудбалски клубови Модрича Максима, Леотар из Требиња, Бротњо из Читлука, те Орашје до прије неколико година освајали су трофеје у Босни и Херцеговини, а данас су трећелигаши, неки и дугогодишњи друголигаши.

Фудбал 01.11.2015 | 16:40
Анализа - видео: Како су пропадали трофејни бх. клубови…?!

Фудбалски клубови Модрича Максима, Леотар из Требиња, Бротњо из Читлука те Орашје до прије неколико година су освајали трофеје у Босни и Херцеговини (БиХ), а данас су трећелигаши, неки и дугогодишњи друголигаши.

ЛЕОТАР

Леотар је у сезони 2002/03. био првак државе, у првом шампионату у којем су од независности БиХ наступили и клубови из Републике Српске. Након велике борбе са сарајевским Жељезничаром, клуб из Требиња је славио, што му је осигурало и наступ у квалификацијама Лиге шампиона у сезони 2003/04.

Играли су Требињци у првом колу са Гравенмахером. У Луксембургу је било 0:0, а онда су у ревашу на стадиону "Полице" побиједили резултатом 2:0, головима Душана Керкеза, некадашњег "А" репрезентативца БиХ. У другом колу Леотар је уписао поразе против прашке Славије у Требињу (1:2) и Прагу (0:2).

И то су били најславнији дани у историји некада стабилног друголигаша у фудбалски моћној бившој СФР Југославији.

Леотар је данас клуб који финансијски једва преживљава. Његова судбина виси о концу. Резултатски, грчевито ће се борити да не испадну из другог бх. степена такмичења, слабашне Прве лиге РС. Популарни Лео је послије 12. кола тек 10. са бодом више од Власенице и два више у односу на "фењераша" Младост из Мркоњић Града.

БРОТЊО

Некадашњи хит из малог западнохерцеговачког града Читлука, Бротњо је првак БиХ постао 2000. године. Освојили су сензационално титулу. У финалу тадашњег доигравања за првака савладали су Будућност из Бановића.

Као шампиони БиХ Читлучани су у сезони 2000/01. играли у претколу Лиге шампиона када су елимисани од литванског Жалгириса. Било је 0:4 у првом мечу за Жалгирис, док је на стадиону "Баре" Бротњо славио са 3:0 и умало направио ново чудо, овог пута на европском плану. И ту није био крај славних дана Бротња. Годину касније овај тим изборио је претколо Купа УЕФА. Тада је од бх. представника био бољи норвешки Викинг (1:1, 0:1).

Након што је играо и у локалним лигама, петнаест година касније Бротњо је члан треће лиге, односно Друге лиге Федерације БиХ, група "југ". Како сада ствари стоје ту ће и остати и наредне сезоне јер је након 12. кола трећи са 23 бода, пет мање од лидера Томислава.

МОДРИЧА МАКСИМА

У времену у којем је предсједник Фудбалског савеза БиХ (ФС БиХ) био покојни Милан Јелић, некада и предсједник Републике Српске, директор Рафинерије нафте Модрича, као и алфа и омега ФК Модрича Максима, овај клуб је имао блиставе тренутке.

У сезони 2007/08. Модричани су постали прваци БиХ. Претходно, у дебитантској сезони у бх. елити, 2003/04. Модрича Максима освојила је Куп БиХ, савладавши у финалу на Олимпијском стадиону "Асим Ферхатовић Хасе - Кошево" бањалучки Борац, послије извођења једанаестераца, резултатом 4:2 (1:1).

У Европи су играли у јесен 2004. године. Побиједили су Санта Колому из Андоре у првом претколу Купа УЕФА (1:0, 3:0), да би у другом изгубили од Левског из бугарске престонице Софије (0:5, 0:3).

Четири године касније Модричани су били солидни и у претколу Лиге шампиона. У првој рунди поразили су албански Динамо из Тиране (2:1, 2:0). Заустављени су у другом претколу од данског Олборга (1:2, 0:5).

Данашња реалност ФК Модрича Максима је, такође, трећеразредно друштво. Члан су Друге лиге РС, група "запад" и послије 11. кола са 25 бодова некада популарни "уљари" су трећи на табели са два мање од Слоге из Добоја и Омарске.

ОРАШЈЕ

У "пропадању" трофејних клубова од самосталности БиХ не треба заборавити ни Орашје, освајача Купа БиХ из сезоне 2005/06. У финалу су тада "лабудови" били бољи у двомечу са Широким Бријегом (0:0, 3:1). Играли су потом у претколу Купа УЕФА и нису се прославили јер су их словенске Домжале декласирале - 0:2, 0:5.

Орашани су годинама друголигаши. Но, за разлику од Модриче, Леотара и Бротња од наредне сезоне могли би се вратити у Премијер лигу БиХ. У Првој лиги Федерације БиХ након 12 кола имају два бода мање од лидера Будућности из Бановића.

ВЕЛЕЖ И БОРАЦ
У цијелој причи горку пилулу послије ове сезоне могла би прогутати и два великана бх. фудбала, Вележ и Борац. На дну су табеле (од 16 тимова ПЛ БиХ испада их шест због смањења лиге на 12 екипа) и не цвату им руже у овој сезони. Мостарци и Бањалучани, власници трофеја и из СФР Југославије (Борац и у шампионатима БиХ) грчевито ће се борити за опстанак, а да ли ће стопама "трофејних" из мањих средина биће познато на крају сезоне...

Коментари / 0

Оставите коментар