Анализа - Мото ГП: Роси и Лоренцо – није готово! Ево и зашто...

Тачно је да Роси стартује последњи у Валенсији и да му то знатно умањује шансе да освоји титулу, али шта каже рачуница? Нада или боље рећи шанса, ипак, постоји.

Остали спортови 30.10.2015 | 00:00
Анализа - Мото ГП: Роси и Лоренцо – није готово! Ево и зашто...

Један од највећих мотоциклиста свих времена, деветоструки првак света, Валентино Роси, улази у последњу рунду шампионата, Велику награду Шпаније у Валенсији, као лидер са седам бодова предности у односу на клупског колегу Хорхеа Лоренца.

Рекло би се – ситуација за пожелети!

Али, после свега што се догађало почев од ВН Аустралије, на Филип Ајленду, а потом и ВН Малезије, на писти Сепанг, Роси ће у најважнијој трци сезоне стартовати последњи.

То је казна коју су му изрекли дисциплинци Мото ГП-а, након инцидента који је имао у Малезији са Лоренцовим земљаком, Марком Маркезом из Хонде и сигурни смо да сте до сада видели, чули и читали шта се све издогађало.

Иако је преко 270.000 широм планете потписало онлине петицију у којој се тражи укидање казне за Италијана из Јамахе, од тога дефинитивно неће бити ништа, иако људи задужени за Росијеву каријеру и даље боре да казна буде преиначена. Првобитна жалба Јамахе одбијена је још у Малезији, истог поподнева.

Дакле, Роси неће имати куд, 8. новембра пред шпанским навијачима стартоваће као последњи и надати се у чудо, како би сачувао седам бодова предности у односу на љутог непријатеља (иако клупског колегу!?) Лоренца. Чак, не ради се ни о седам бодова, већ шест, јер Шпанац има више победа ове сезоне и ако би Роси и он завршили са истим бројем поена, трећу Мото ГП титулу освојио би Лоренцо.

Роси би остао на седам, од којих је последња освојена 2009. године. Од тада, шампиони су били Лоренцо два пута, Кејси Стонер из Аустралије и Маркез два пута. Кад кажемо за Росија "деветоструки првак света", ту мислимо и на титуле које је на путу ка класи 500, односно сада Мото ГП шампионату, освајао у класама 125 (1997) и 250 кубика (1999).

Ако се поени у Мото ГП класи деле по систему 25, 20, 16, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, а Роси има 312 бодова наспрам Лоренцових 305, има ли "ВР46" икаквих шанси да освоји титулу? Тешко, осим у случају да Лоренцо из било ког разлога не заврши трку.

Роси у Валенсији у 500цц или Мото ГП шампионату: одустао, 11, 2, 1, 1, 3, 13, одустао, 3, 2, 3, одустао, 10, 4, 2.

Пре него што дамо конкретне примере шта је потребно Роси да уради да би задржао шест поена предности, подсетимо и то да Лоренцо само једном ове сезоне није завршио трку, 14. септембра ове године у Мизану, када је по мокрој стази пао осам кругова пре краја.

Пето место у Аргентини, у трећој трци шампионата, најлошији је пласман Лоренца када би завршавао трку, а био је и четири пута четврти, што у некој рачуници оставља Росију шансу. Али, од пада у Сан Марину, Лоренцо је био први, трећи други и други, уз обилату помоћ Маркеза у последња два случаја.

И, немамо разлога да не верујемо да ће и даље актуелни првак света Маркез, који додуше нема шанси да одбрани титулу, и на последњој трци радити за ривала по вокацији, јер се ради о возачима Јамахе и Хонде, али за пријатеља Лоренца.

Наду Росију, а овог пута нећемо разрађивати теорије о томе да ли би неки италијански возач могао да "узврати" Маркезу и нападне Лоренца с намером да га обори, донекле доноси форма Хондиних возача, Данија Педросе и Маркеза, који су победили на четири од последњих пет трка.

Сам Роси константнији је од Лоренца ове сезоне, иако има мање победа (6:4), јер ниједном није одустао или пао, једном је био пети (кад је Лоренцо пао), једном четврти (када га је Маркез успоравао), а све остале трке завршавао је на подијуму, као победник, други или трећи. Међутим, ниједан од тих резултата није остварио са зачеља колоне.

Кренимо редом...

Лоренцо први (25), Роси мора да буде бар други (20).
Лоренцо други (20), Роси мора да буде бар трећи (16).
Лоренцо трећи (16), Роси мора да буде бар шести (10).
Лоренцо четврти (13), Роси мора да буде бар девети (7).
Лоренцо пети (11), Роси мора да буде бар једанаести (5).
Лоренцо шести (10), Роси мора да буде бар дванаести (4).
Лоренцо седми (9), Роси мора да буде бар тринаести (3).
Лоренцо осми (8), Роси мора да буде бар четрнаести (2).
Лоренцо девети (7), Роси мора да буде бар петнаести (1).
Лоренцо десети (6), Роси је шампион света.

На први поглед, јасно је да Роси нема велике шансе, чак постоје и радикални навијачи који од њега траже да не наступи у последњој трци после наводне неправде која му је начињена. Али, Роси ће возити, око тога нема дилеме и урадиће све што може да победи не само Лоренца, већ и Маркеза, а можда и још неке Шпанце који ће се окупити у ову групу са вишим интересом – да Италијан не узме десету титулу првака света.

За сада веома поштени и часни Дани Педроса возио је своје трке и, са две победе у последње три трке, свакако ће бити један од кандидата за прво место пред својим навијачима, а уз то вози у последње време бржи мотор од Јамахиног, Хонду. За Маркеза не можемо да тврдимо да ће напасти безусловно прво место или бар возити испред Лоренца, али и он је под великим притиском после свега што је (у)радио на претходне две трке и питање је шта у Хонди мисле о његовом ангажовању у борби између два аса Јамахе.

Хипотетички, уколико би Хонде оправдале тренутну улогу фаворита у односу на Јамахе, а о томе говоре и победе у последњих пет трка (Маркез 2, Педроса 2 – Лоренцо 1), онда би Роси морао да се пробије до шестог места.

Хммммм... Сме ли било ко да се клади да то није могуће?

И још нешто, за крај, у осам сезона у Мото ГП класи, Лоренцо 14 пута није завршио трку, три пута је то било у Шпанији, у Херезу и два пута у – Валенсији, 2012. и прошле 2014. године.

ПОСЛЕДЊИХ 15 ШАМПИОНА СВЕТА

2000 – Кени Робертс Џуниор (САД, Сузуки)
2001 – Валентино Роси (Италија, Хонда)
2002 – Валентино Роси (Италија, Хонда)
2003 – Валентино Роси (Италија, Хонда)
2004 – Валентино Роси (Италија, Јамаха)
2005 – Валентино Роси (Италија, Јамаха)
2006 – Ники Хејден (САД, Хонда)
2007 – Кејси Стонер (Аустралија, Дукати)
2008 – Валентино Роси (Италија, Јамаха)
2009 – Валентино Роси (Италија, Јамаха)
2010 – Хорхе Лоренцо (Шпанија, Јамаха)
2011 – Кејси Стонер (Аустралија, Хонда)
2012 – Хорхе Лоренцо (Шпанија, Јамаха)
2013 – Марк Маркез (Шпанија, Хонда)
2014 – Марк Маркез (Шпанија, Хонда)

НАЈВИШЕ 500цц/МОТО ГП ТИТУЛА:

Ђакомо Агостини (Италија) 8
Валентино Роси (Италија) 7
Мајк Дуан (Аустралија) 5
Џеф Дјук (В. Британија) 4
Џон Суртис (В. Британија) 4
Мајк Хејлвуд (В. Британија) 4
Еди Лосон (САД) 4
Кени Робертс (САД) 3
Вејн Рејни (САД) 3

Ускоро одлука...
Генерални пласман возача: Роси 312, Лоренцо 305, Маркез 222, Педроса 190, Андреа Јаноне (Дукати) 188, Бредли Смит (Јамаха) 171, Андреа Довициозо (Дукати) 153, Кал Крачлоу (Хонда) 118, Данило Петрући (Дукати) 107... Генерални пласман тимова: Мовистар Јамаха 617, Репсол Хонда 417, Дукати Тим 341, Монстер Јамаха Тек 3 274, Тим Сузуки Екстар 189, Прамак Рејсинг 160...

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

момо поповиц

30.10.2015 07:31

Зелим да казем овом Маркезу који је несумњиво велики возац али не тако велики спортиста .Како мозе један велики спортиста да онако олако пуста Лоренца а да онако гризе против Росија којег је Сам први дотакао па тек онда га је Роси одгурнуо.

ОДГОВОРИТЕ