Анализа: Партизан у лову на плејмејкера!

Поглед пуца преко Атлантика, коначно се назире крај потраге за “светим гралом“! Од лета 2012. године када су у Хумску стигли Француз Лео Вестерман и Американац Тори Томас, црно-бели нису умели да пронађу адекватно интернационално решење на позицији број један.

Кошарка 26.10.2015 | 00:00
Анализа: Партизан у лову на плејмејкера!

Кошаркашки клуб Партизан неколико година уназад муку мучи са проналажењем адекватног странца који би попунио позицију плејмејкера. Ситуација је и сада слична, црно-белима је преко потребан организатор игре који би правио разлику на утакмицама Јадранске лиге.

Руку на срце, та вишегодишња “акција“ Партизана, претходне, али и садашње управе, често подсећа на потрагу за светим гралом. Од лета 2012. године када су у Хумску стигли Француз Лео Вестерман и Американац Тори Томас, црно-бели нису умели да пронађу адекватно интернационално решење на позицији број један иако је у оптицају било баш доста играча. Увек је нешто недостајало, а чак су и навијачи у неким тренуцима почели да се мире са могућношћу да ће у дресу вољеног клуба видети неког ко би барем на тренутку подсетио на, рецимо, Боа Мекејлеба или Милта Паласија.

Вестерман је прву сезону у Партизану одиграо више него успешно, потом је доживео повреду предњих укрштених лигамената колена, а Томас је напустио клуб после два месеца.

Од тада практично Партизан не успева да пронађе иностраног плејмејкера који би задовољио амбиције и жеље. И сада је ситуација за нову управу деликатна пре свега због финансијске ситуације у клубу.

Додатни проблем за црно-беле представља и чињеница да, сада већ традиционално, ако желе играча из САД, морају да чекају коначне одлуке НБА лигаша, такозвани ласт кат, како би пробали да доведу неког од преосталих кошаркаша.

Као и увек, и сада је у везу са Партизаном довођено много играча. Помињала су се разна имена, а у последње време фигурирају три имена у кошаркашким круговима. Ради се о Џувану Стејтену, Лоренцу Брауну и оном које са најстидљивије помиње, Брајсу Котону.

Наравно, како су неколико пута истицали потпредседник Партизана Мирослав Берић и тренер Петар Божић, црно-бели морају да направе баланс између цене играча и квалитета који он доноси екипи.

То је, на неки начин, права “игра живаца“, јер Партизану је потребан играч који може да му промени ток сезоне и овај пут не сме да буде грешака као претходних сезона са неким решењима која су се на крају екипи обила о главу.

Стејтен је искочио у први план и стицајем околности, односно после доласка америчког крилног центра Кевина Џонса у Партизан. Њих двојица заједно су играла на универзитету Западна Вирџинија и пријатељи су и ван терена.

Занимљив одговор имао је Џонс по доласку у Београд, када су га новинари питали да ли очекује да му се и пријатељ придружи у Партизану.
“Не знам, али шанса постоји. Нисам сигуран, јер свако доноси своје одлуке. Надам се“, казао је Џонс.

Џуван Стејтен има 23 године, висок 185 центиметара, а ове године, иако је изашао, нико га није изабрао на НБА драфту. Током летње лиге играо је за Сакраменто Кингсе, али није успео да се избори за уговор. Занимљив податак за наше читаоце, Стејтен је рођен у америчком граду који је овде постао познат 1995. из неких других разлога – Дејтону. Прошле сезоне, која му је била последња на колеџу, просечно је бележио 14,2 поена и 4,6 асистенција по утакмици.

Друго име које је последњих дана искочило је Лоренцо Браун, а веза са Партизаном је та што је прошле сезоне био члан НБА лигаша Минесота, за коју игра и Никола Пековић, нови председник београдских црно-белих. Питање је, ипак, колико ово може да буде реална опција јер се ради о играчу који је претходне две сезоне играо у НБА лиги, а пре Минесоте, носио је дрес Филаделфије.

Овај момак има 25 година, висок је 196 цениметара, а студирао је на Северна Каролина Стејт универзитету. Прошле сезоне Браун је у Минесоти имао просечан учинак од 4,2 поена и 3,1 асистенције по утакмици.

Кошаркаш чије име се најстидљивије опет помиње је Брајс Котон, а овај кошаркаш и прошле године био је на “радару“ Партизана. Котон има 23 године и 185 центиметара, а студирао је на универзитету Провиденс. У марту ове године потписао је вишегодишњи уговор са НБА лигашем Јутом, али је 20. октобра клуб раскинуо сарадњу са њим. За Џезере је прошле сезоне одиграо 15 мечева, просечно је бележио пет поена и једну асистенцију.

Наравно, могло би да се деси да у Хумској, како то обично бива, извуку неког кеца из рукава, односно доведу неког сасвим другог играча поготово ако се финансијске коцкице не поклопе.

Време полако истиче, јер се ближи ласт-кат у НБА лиги и за очекивати је да у следећих недељу дана кошаркашки клуб Партизан коначно добити плејмејкера Американца, чиме би комплетирао састав за сезону у којој је већ одиграо шест мечева у Јадранској лиги и без сумње потребна су му квалитетна појачања како би могао уопште да размишља да “нападне“ горњи део табеле.

Коментари / 0

Оставите коментар