Американци најављују промјенљиву зиму

Америчка метеоролошка агенција “Аццуwеатхер” објавила је сезонску прогнозу за наше крајеве према којој нас чека још једна зима с драстично различитим временским приликама. Али према подацима наших метеоролога пред нама је уобичајна зима, са нормалним температурама за то доба године. Како кажу, неће бити поплава, смрзавања али ни велике количине снежних наноса.

Свијет 17.10.2015 | 20:15
Американци најављују промјенљиву зиму

Према речима метеоролога не морамо да бринемо јер ће ова зима бити подношљива.

Сви су изгледи да зима у Србију неће доћи док је "Руси не пошаљу", јер на наше поднебље утичу климатске промене са Карпата, каже метеоролог. Он објашњава да нема назнака да ће температура бити испод просека.

Наши метеоролози се не слажу са прогнозама Американаца, јер тврди да на нас неће утицати атмосферско океански феномен такозвани Ел Нињо, који Американци користе приликом прогнозирања.

Након топлог почетка зиме, амерички метеоролози прогнозирају велики пад температуре са обилним падавинама.

Како кажу Американци, на Балканском полуострву могло би да дође и до поплава због обилних падавина.

У другој половини зимског периода по њиховој прогнози очекују се надпросечне количине снега.

Обилни снег с Алпа

У другој половини зиме, кажу они, у алпском подручју се предвиђају изнадпросечне количине снега, а обилне снежне падавине тада би се могле “спустити” и до наших подручја.

- Тада се очекује спуштање хладног таласа из Скандинавије на југ, а његова интеракција с надолазећим циклонима с Атлантика би појачала снежне падвине на наведеном подручју. У нижим подручјима очекује се мање снега од прошле зиме, али би зато виши предели северних Динарида и Карпата могли добити честе снежне падавине - кажу у Ацуwеатхеру.

Пола Европе имаће поларну зиму

Северна Европа могла би имати готово поларну зиму. Према истој сезонској прогнози, источни делови Немачке, Француска, Белгија, Данска и Пољска могле би осетити снажан утицај поларног ваздуха, док би северозапад континента, нарочито Велика Британија и северозапад Немачке, требали да имају благу зиму.

Метеоролози из Аццуwеатхера до сада су добро предвиђали временске прилике, па су готово у дан погодили плошлогодишње кишно лето или када су најављивали како ће ова јесен бити топла и кишна.

Али, знали су да имају и погрешне прогнозе као, рецимо, прошле зиме управо на америчком континенту.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар