НАСА нуди 15000 долара креативнима

Кад људи кроче на Марс, најважније ће бити да максимално искористе могућности те планете. Мораће, попут прачовека, да искористе сваки каменчић, земљу, гасове...

Свијет 17.10.2015 | 10:20
НАСА нуди 15000 долара креативнима

НАСА-ини инжењери, иако су међу најбољима на свету, потражили су помоћ свих становника на Земљи како би им помогли да креирају колонију на Црвеној планети. Расписали су конкурс, имена Ин Ситу, помоћу ког скупљају идеје шта све људи могу радити с материјалом који тамо пронађу. Освајач прве награде добиће 10.000 долара. Они нешто мање креативни, добиће утешне награде од 2.500 долара. Пријаве су отворене до 3. децембра ове године.

"Иноватори могу да смисле како би искористили реголит, мрвљени материјал налик на песак или базалт, стену која је настала хлађењем лаве, и од њих направили писту за слетање свемирских модула", написали су на страницама конкурса. Осим тога, научници покушавају да смисле како би могли да искористе земљу Марса у градњи насеобина. Оне би требало да штитите људе и опрему од опасног свемирског зрачења. Такве иновације требало би да битно појефтине и саме мисије и превоз хране, воде и остале опреме до те планете.

За сада светске владе издвајају око 891.467 долара по килограму терета који пошаљу изван Земљине атмосфере. - Циљ нам је да пошаљемо килограм материјала за десет пута нижу цену. То би драстично повећало могућности будућих астронаута - написали су у конкурсу.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Владо Бања Лука

17.10.2015 08:58

НАСА-преваранти, лет на Мјесец-обична лаж, чудо за религију Новог свјетског поретка. А што се тиче лета на Марс, то је тек лаж и засад апсолутно немогућа мисија. П.С. чим се НАСА оглашава свака два дана, изгледа да су начисто пропали и да су им новчане славине заврнуте. Те плутоново небо, те Јупитер, те Марс... Фарса.

ОДГОВОРИТЕ