Иран усвојио историјски нуклеарни споразум

Ирански парламент је усвојио историјски нуклеарни споразум постигнут са светским силама, чиме је окончана дебата о том документу и поплочан пут примени.

Свијет 13.10.2015 | 09:28
Иран усвојио историјски нуклеарни споразум

За споразум је гласао 161 посланик иранског парламента, против је било 59 посланика, док их 13 није гласало, објавила је иранска новинска агенција ИРНА, а пренео британски Би-Би-Си.

Парламент је, међутим, такође изгласао да ће инспектори међународне заједнице имати само огранчени приступ војним локацијама у Ирану.

Споразум који је 14. јула, након вишегодишњих преговора, постигнут између званичног Техерана и представника шест светских сила предвиђа укидање санкција Ирану у замену за ограничавање иранских нуклеарних активности.

Савет безбедности Уједињених нација је између 2006. и 2015. усвојио седам резолуција којима се од Техерана тражи да престане да производи обогаћени уранијум, који може да се користи за цивилне потребе, али и за производњу нуклеарних бомби.

Иран тврди да је њихов нуклеарни програм искључиво у мирнодопске сврхе, односно да служи производњи електричне енергије.

Коментари / 0

Оставите коментар