Ваздушни напад на базу за обучавање

База Одреда 13 сиријских побуњеничких снага сравњена је са земљом у нападу руског ратног ваздухопловства.

Свијет 10.10.2015 | 12:30
Ваздушни напад на базу за обучавање

Руски војни авиони погодили су у петак базу на сјевероистоку Сирије која припада побуњеничкој групи коју су увјежбавали амерички стручњаци, објавио је Сиријски опсерваториј за људска права.

Авиони су погодили базу Одреда 13 у близини села Хан Шеихун у покрајини Идлиб, ранивши борце и изазвавши материјалну штету, објавио је опсерваториј.

Одред 13 то је потврдио на Фацебооку, истичући да је локација посве уништена и да је неколико бораца погинуло.

Ту групу не чине исламисти и увјежбавана је у склопу америчког програма.

САД и Русија почињу разговоре о сиријском зрачном простору

Русија и Сједињене Државе спремне су већ овај викенд почети разговоре о безбједности својих пилота који судјелују у војним операцијама у Сирији, рекао је у петак портпарол Пентагона, а преносе у суботу агенције.

"Америчко министарство (одбране) примило је службени одговор руског министарства одбране на приједлог како гарантовати безбједност ваздушних операција у Сирији", рекао је Питер Кук.

"Пентагон разматра одговор и преговори би могли почети већ за викенд", рекао је, а преноси агенција АФП.

САД који се противи руској помоћии сиријском предсједнику Башару ал-Асаду одбацује сарадњу с Русијом, али је пристао договорити механизме за безбједности ваздушног простора.

То је питање постало актуелно с уласком Русије 30. септембра у сиријски сукоб гдје САД већ годину дана предводи међународну ваздушну кампању против терористичке Исламске државе.

Дан након првих руских бомбардовања у Сирији, амерички војни и цивилни званичници разговарали су с руским колегама о томе како избјећи несреће између авијација двију земаља.

Нека од питања које требају договорити су радијске фреквенције којима ће се користити авиони за комуникацију "у случају несреће" те језик којим ће комуницирати.

Американци изразом "децонфлицтион" означавају тип комуникације у којем двије стане размјењују информације како би избјегле несреће између авиона који судјелују у операцијама на истоме простору.

Сигурност пилота постала је још важнија откако су НАТО и САД оптужили Русију да је прекршила турски ваздушни простор, пише Реутерс.

Подсјећа да је САД објавио и да су руске крстареће ракете пале на иранско тло, што су службено негирали и Иран и Русија.

(Хина)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Споразум

10.10.2015 10:48

Мислим да САД и Рус измедј себе немају никаквог спора,циљ је један :оборити ислам на кољена.И уопсте нека заостравања измедју њих је само пропаганда али због тога мали народ испаста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зид

10.10.2015 10:55

Колатерална штета , шта ћеш !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.10.2015 11:37

Циљ Русије је уништити исламски екстремизам колико је то могуће, да лудаци не сјеку главе, не кољу недужан народ,не праве огроман егзодус, не руше древне објекте под заштитом УНЕСЦ-а...пљачкање ресурса за рачун амера... Са друге стране НАТО би желио да завади коалицију окупљену око Русије тако што би "случајно" у руско име испалили неколико пројектила на сиријску армију. Сигуран сам да Руси имају рјешење и за то. Уосталом ИД нису никакви вјерници они не поштују ниједну вјеру. Они су монструми исти као и Амери који их подржавају.

ОДГОВОРИТЕ