Какво нас вријеме очекује у новембру?

После кратког периода сувог времена, у наредна три дана очекују се обилне падавине. Од суботе до понедељка пашће онолико кише колико у просеку падне током целог октобра. Метеоролози поручују да нема разлога за панику.

Србија 10.10.2015 | 10:45
Какво нас вријеме очекује у новембру?

Републички хидрометеоролошки завод(РХМЗ) за наступајуће дане викенда издао је метео аларм, са упозорењем на неуобичајено обилне падавине за ово доба године. Метеоролог Недељко Тодоровић међутим за “Блиц” каже да разлога за панику нема.

- Током 24 сата очекују се падавине у количини од 20 до 30 литара по метру квадратном, док би у појединим деловима земље та количина могла да иде и до 50 литара. То јесте доста кише, али није опасно. Реч је о редовном стању само са мало већом количином падавина - каже Тодоровић.

Евентуална изливања како објашњава могла би да се очекују код потока и мањих речица, док се код осталих не очекује значајан пораст водостаја који би довео до плављења.

- У октобру обично нема толико кише, и он важи за један од сувљих месеци. Како се приближавамо новембру падавине су све чешће и дуже, а то нас у наредном периоду чека - каже Тодоровић.

РХМЗ је издао и хидролошко упозорење, са напоменом да ће на горњем току Западне Мораве, Скрапежу, Ђетињи, Моравици и Бјелици као и на горњем току Јужне Мораве са притокама, на Млави, Пеку , Тимоку, Дрини, Лиму, Јадру, Колубари, Љигу, Тамнави, Убу, Јасеници, Црници и Ресавиод 10. до 13. октобра водостаји бити у умереном и већем порасту.

На бујичним водотоковима већине ових сливова очекују се мања изливања, а на подручју источне и западне Србије већа.

После три кишна дана, у уторак нас очекује суво и променљиво време са максималном температуром до 14 степени. Нешто топлије, око 17 степени, биће у среду али уз могућу кишу. До краја месеца температуре неће прелазити осамнаести подељак, а такође нас очекује још кишних дана.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар