Нобелова награда за мир за изградњу демократије у Тунису

Жири за доделу Нобелове награде за мир саопштио је данас да је та награда за ову годину припала посредничкој четворки - Квартету за национални дијалог у Тунису, за одлучан допринос изградњи плуралистичке демократије у тој земљи после "јасмин револуције" 2011. године, пренеле су агенције.

Свијет 09.10.2015 | 12:35
Нобелова награда за мир за изградњу демократије у Тунису

Пре проглашења добитника, петочлани норвешки Комитет за доделу Нобелове награде није дао никакве наговештаје о томе ко ће бити овогодишњи лауреат, а међу номинованима су, између осталих, били папа Фрања, немачка канцеларка Ангела Меркел, еритрејски свештеник Муси Зераи и саудијски блогер Раиф Бадави.

Тунишка демократска група освојила је награду на основу својих доприноса првом и најуспешнијем покрету "Арапског пролећа", а Нобелова награда за мир, вредна осам милиона шведских круна, односно 972.000 долара, биће јој уручена у Ослу 10. децембра.

Квартет за национални дијалог чине четири кључне организације у тунишком грађанском друштву: Тунишки генерални синдикат рада, Тунишка конфедерација индустрије, трговине и занатства, Тунишка лига за људска права и Тунишка адвокатска организација, а награда је додељена групи, а не појединачним организацијама.

"Квартет је успоставио алтернативан, миран политички процес у тренутку када је земља била на ивици грађанског рата", навео је Комитет у образложењу своје одлуке, додавши да жели да награди оне који "поспешују демократску транзицију у друштвима у кризи".

Комитет је, како наводи, тиме желео и да стави акценат на очување демократије у Тунису, као инспирацију за све оне који желе да промовишу мир на Блиском истоку, али и да охрабри тунишки народ.

Ова награда представља велику победу за мали Тунис, чија је млада и још несигурна демократија ове године претрпела два екстремистичка напада у којима је убијено 60 људи и разорена туристичка индустрија, наводи АП.

За Нобелову награду за мир било је номиновано 273 кандидата, пет мање него 2014. године.

Комитет у Ослу је, својим одабиром овогодишњег лауреата, многе изненадио с обзиром на предвиђања да ће награда највероватније отићи у руке некој личности везаној за мигрантску кризу или борбу против ширења нуклеарног оружја.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

њ

09.10.2015 14:50

Прво растури па онда као додељујеш награду !

ОДГОВОРИТЕ