Дивни и свега жељни

У селу Шушњари, код Бањалуке, живе и пате Зоран Зарић и његово троје мале и гладне деце. Станују у бараци без воде и струје. Купају се на дворишту, у бурету.

Република Српска 08.10.2015 | 22:50
Дивни и свега жељни

Зима иде, а они још немају кров над главом. Ни воде немају. Зоран Зарић, самохрани отац са троје мале деце, најстаријом Зораном (6), Браниславом (5) и Давидом (3), живи у трошној бараци у селу Шушњари код Бањалуке и сваки дан муку мучи и нада се да ће једном њиховим патњама доћи крај.

Деца са оцем живе у неусловној просторији три са два метра. Како нема воде, доноси је у канистерима, са најближе чесме која је удаљена 200 метара од њихове бараке. Најгоре му је, каже, кад треба да купа децу.

- Срце ми се леди кад морам да их купам у бурету вани - прича нам Зоран.

- Тешко је и за прање веша. Веш им пере у мешалици за бетон. Тешко је речима описати муке са којима се сусрећу Зарићи. Беда у којој живе човека тера да пусти сузу.

Зоран и његова супруга су се разишли, деци недостаје мајка. И Зоран је као мали остао без мајке, па зна како им је. Каже, нека га несрећа стално прати у животу, а сад је деци и њему најтеже. Страхују од зиме и свих недаћа које она собом носи.

- Радим у лакташком "Колектору" четири године. Уз помоћ колега са посла почео сам да зидам кућу. Пола плате ми оде на кредит који сам узео за кућу. Сад су нам најпотребнији вода и кров на кући - прича Зоран.

Целу причу у јавност је изнела социјална радница Бојана Филиповић која је апеловала на све који могу да помогну овој породици. Ових дана су у посети Зарићима, заједно са Бојаном били и хуманитарци из удружења "Будимо људи", који такође воде акцију помоћи за Зариће.

Донели су им лепу вест, да ће вода ускоро стићи и да су се људи из локалног водовода обавезали да ће учинити све што је у њиховој моћи да Зарићи што пре добију воду и да им неће ништа наплатити.

- Новца за даљу градњу куће немам. Видите и сами, недостаје нешто столарије, блокови, цреп за кров. Па тек онда остаје да се реши довод воде и струје и кућу. Како ћемо даље, не знам - каже Зоран.

Зарићи немају ни намештаја да унесу у кућу.

Зоран захваљује радним колегама који су прикупили нешто новца и помогли му да стигне у градњи куће докле је стигао. Деци треба свега, од гардеробе, хране, хигијенских пакета. Свака помоћ је добродошла, а људи су већ почели да се организују по друштвеним мрежама, па остаје нада да Зарићи ипак неће дочекати зиму без воде и без крова над главом.

Сви који желе да помогну породици Зарић то могу учинити уплатом на жиро рачун хуманитарне организације "Будимо људи", која координише целом акцијом помоћи, са назнаком "За Зариће".

Рачун је отворен код Уникредит банке, а број рачуна је 3383502257446268, за уплате у КМ.

За уплате из иностранства у еврима: БА393383504857447654 Свифт: УНЦРБА22.

У причу о Зарићима укључила се велика хуманитарка Мирела Ковачевић, која је помагала угроженим људима из лакташке општине још за време поплава, а Мири Стјепановић из Шушњара помогла да изгради нову кући и добије кров над главом.

Захваљујући великом српском пријатељу Грку Панајотису Василијадису, као и људима из Водовода у Лакташима, Зарићи ће бесплатно добити воду. У акцији помоћи ангажовани су и други људи, а посебно помињем Мому Поповића и фирму "Поп трејд" који су увек ту да помогну - каже нам Мирела, која иако је у поодмаклој трудноћи координише целу акцију помоћи. Велики је оптимиста и када је у питању градња крова.

- Сигурна сам да ће Зарићи имати кров над главом пре зиме. Учинићемо све што је у нашој моћи да тако и буде - каже ова хумана жена.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мики

08.10.2015 20:54

Могао би и Баја несто да да за ову сироту

ОДГОВОРИТЕ
Name

дубица

08.10.2015 20:55

Битно да Додик има милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста би рекли

08.10.2015 21:43

Неком је кило злата сица која као коста 15 а сад 40 кила долара а неком је и обицна ситница тако пуно. Потросице се силни милиони за беспотребни референдум,систем це и тако и тако да се сруси ако Радисиц проговори,а то би људима попут ових дугороцно ријесило доста проблема. Са мало новца ногу бити и сити и задовољни а сутра и гласати за те неке људе који им помазу. Ал код нас је приоритет спасити једног цовјека остали су небитни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

09.10.2015 10:20

Могао би им Петар Ђурић, Гојков отац издати стан у центру града са гаражом, недалеко од општине. Бар привремено док им кућу не изграде. Нека буде хуман И да без кирије кад је већ добио нову кућу И купио стан.

ОДГОВОРИТЕ