Београд: Студенати блокирали Правни факултет

Студенти протестују незадовољни начином бодовања испита и тиме што они који су студије уписали 2006. студије морају да заврше до краја године.

Србија 08.10.2015 | 22:55
Београд: Студенати блокирали Правни факултет

Са обзиром на то да Управа није испунила наше захтеве, у 15 часова почели смо блокаду - порука је крупе студената Правног факултета у Београду, који су протест почели у 12 и три сата касније блокирали ову високошколску установу.

Студенти протестују незадовољни начином бодовања испита и тиме што они који су студије уписали 2006. студије морају да заврше до краја године.

Основни разлог за одржавање протеста јесте укидање ванредног октобарског рока, познатијег као октобар 2, подизање финансијских намета где год је то могуће, мењање система уписа у току школовања помоћу ког Факултет данас остварује енормне годишње приходе, неупоредиве са било којим другим факултетом у држави.

Све оно за шта су се студенти прошле године борили а што је требало бити потврђено усвајањем Измена и допуна Закона о високом образовању, иронично, баш на Правном факултету није испоштовано - објавили су студенти.

Како кажу, незадовољни су што поред тешке финансијске ситуације у земљу факултети "обрћу милионе на уштрб студената".

Управа је опет одбила наше захтеве. Време је за радикализацију протеста! Последњи је тренутак да се изборимо за наша права!Угрожени смо сви, од бруцоша до апсолвената. Покажимо да смо солидарни и да ћемо се борити за наше захтеве до краја - поручују окупљени академци.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

дивља јабука

08.10.2015 15:21

Ваљда студенти права знају своја права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

илија

08.10.2015 16:01

Па зар није нормално да се вец једном заврси факултет а не да се студира по 10-15 па и висе година. Треба ове пребацити на самофинансирање па нек студирају до пензије..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студенткиња

08.10.2015 16:36

Па они и јесу на самофинансирању. Прво се информисите па онда коментарисите. Уосталом сто су се сви залепили за генерацију 2006 (ција ситуација је прилицно неспорна бар на Правном). Наси главни захтеви се тицу октобра 2, смањења цене пренесеног бода и откљуцавање године. Откад је уведен нови систем бодовања, код нас је хаос. Цак и кад се пријављују само испити из текуце године, а ниси на будзету, сколарина прелази 91000 колико је износила пре уводјења овог система, а ако уписујес максималних 90 бодова, плаца се пуних 135000 динара. Хаос!

Name

Хомо сапиенс

08.10.2015 16:10

Какви су то студенти који цетворогодисњи студиј не заврсавају за девет година? Ста оцекује друство и дрзава од таквих и кад , конацно, заврсе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко као ја

08.10.2015 17:05

Треба вам октобар? Не треба вам дати нити један рок осим јуна и септембра, да учите од корица до корица као ја што сам учила! Треба вам такође увести обавезне предмете које бисте морали положити до краја септембра, а октобар да вам буде социјала,тј. ако вам остане један испит за услов да можете да изађете и да полазете! О преношењу предмета нећу ни да причам! Још вам се бодује сваки семинарски, свако поглавље које пређете. Као у основној школи... Срамота!

Name

инг

08.10.2015 17:11

Шта те брига колико ће ко студирати! Што се нешто дуже студира боље се простудира! Уопште не значи да ће неко ко заврши неки факултет за 4 године бити и добар правник или инжењер. Знам одредјени број колега, дипл. инжењера, који су завршили факулет за 4 године, а као инжењери су обичне нуле. Имају моћ да уче напамет, лако запамте оно што професор предаје и у стању су то да понове. То је све. Интелигенција и таленат за одредјену струку је нешто сасвим друго. Уз то, ти излапјели професори предају сувопарну теорију која је давно прегажена бар што се тиче моје струке.