НАТО почиње највећу војну вјежбу од 2002.

НАТО сутра започиње своју највећу војну вјежбу од 2002. године, у којој ће 36.000 војника Сјеверноатлантске алијансе бити ангажовано на вјежбама спремности у Италији, Шпанији и Португалу.

Свијет 02.10.2015 | 13:29
НАТО почиње највећу војну вјежбу од 2002.

Војна вјежба под насловом "Тридент јунцтуре" (Спој трозупца) се одржава од сутра до 6. новембра, а у њој ће учествовати војне снаге више од 30 земаља, саопштила је Команда здружених снага НАТО у холандском граду Брунсум, пренела агенција АФП.

У вјежби ће такође учествовати војници Канаде, Норвешке, Немачке, Белгије и Холандије, заједно са снагама ангажованим у Атлантику и Средоземљу.

"Вежба ''Спој трозупца'' ће указазати на повећани ниво амбиције НАТО-а у заједничком модерном ратовању и показаће способну, напредну алијансу са одговарајућим способностима и капацитетима да се избори са актуелним и будућним безбедносним изазовима", саопштила је Команда у Брунсуму на свом сајту.

Та дуго времена планирана вежба добила је на важности у светлу руске анексије Крима прошле године и подршке званичне Москве проруским снагама на истоку Украјине, оцењује АФП.

Званичници НАТО истичу да војне вежбе Алијансе, укључујући ону која почиње сутра, нису усмерене ни против једне земље.

(НН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дивља јабука

02.10.2015 11:58

Наравно да нису, не зна се ни зашто НАТО постоји. Никад нису напали другу државу која није чланица НАТОа осим кад је извршена агресија на чланицу НАТОа. Пошто није било агресије на чланицу НАТОа, није било ни напада НАТОа на Југославију, Ирак, Либију, Афганистан, Украјину. Све су то медији измислили и пласирали будалама који масно плаћају кабловску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роцк 'н' ролл

02.10.2015 12:00

Нешто се сјетих филма Милоша Формана, "Хаир" (коса) и рата у Вијетнаму, и демонстрација у Америци поводом тог рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој ха, јен два, јен два...

02.10.2015 15:10

Ови са цвикерама су им најјачи адут. НАТОу је иначе најтеже доћи до топовског меса. Технике имају. И нафте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

02.10.2015 16:45

НАВЈЕЖБАЈТЕ СЕ ТО ВАМ ЈЕ ЗАДЊА

ОДГОВОРИТЕ