Упознајте најбоље пивске градове

Није само "Октоберфест" манифестација коју треба да посете љубитељи пива. У Бечу се до 11. октобра на царској ливади испред Пратера одржава велики фестивал "Визн"

Путовања 02.10.2015 | 11:00
Упознајте најбоље пивске градове

Речима "О'цапт ис!" (точено је), градоначелник Минхена традиционално отвара "Октоберфест", највећу и најпознатију пивску манифестацију на свету коју посети седам милиона људи који попију седам милиона литара пива.

Пивопије, практично, и данас пију у славу венчања престолонаследника Лудвига, а Минхен је само један од градова широм Европе који вреди посетити јер се у њему служи укусан "сок од јечма".

У Минхену постоји 36 пивских башта, а током "Октоберфеста" отворе још 14 огромних шатора у којима се веселе хиљаде људи. Најпознатија пивара је "Хофбраухаус", у којој је Хитлер држао говоре и извео пуч. Најповољнији аранжмани за Минхен су аутобуски, а "Аргус" организује полазак 15. октобра - за пет дана (Минхен и дворци Баварске) цена је 149 евра.

И у Бечу се до 11. октобра на царској ливади испред Пратера одржава велики фестивал "Визн". До тада ће воштане фигуре Џулије Робертс и Кајли Миног бити обучене у баварску ношњу дриндл, а Џорџ Клуни носити хозентрегере! Петодневни аранжман у "Вива травелу" кошта 79 евра, а полазак је 8. октобра.

Поглед "иза зелене боце" најбоље знају они који су се заљубили у погрешну особу после много попијеног "хајнекен" пива. Уз лале, кломпе, ветрењаче и бицикле, пиво је заштитни знак Амстердама, јер се точи на сваком кораку. Посета пивари "Хајнекен" права је атракција, јер је то највећи произвођач пива на свету. "Вива травел" редовно организује туре до Амстердама, али најповољније је кренути 10. октобра на деветодневно путовање по цени од 339 евра које укључује обилазак још два пивска града: Минхена и Брисела.

Пре него што је Брисел постао седиште европских бирократа, овај град је био мека за љубитеље пива. И данас се овде служи 600 врста пенушавог напитка. Има безброј укуса, од вишње па до лимуна, али ко воли пиво обавезно треба да оде на излет до Левена где се производи "стела артоа".

Ко је једном пробао пиво "гинис" никада неће заборавити укус "мајчиног млека", како овај напитак називају у Даблину. У овом ирском граду сви старији од 18 година имају своју шанк столицу у неком од 800 пабова где уживају у густој пени, а туристима се препоручује да посете пивару "Сент Џејмс гејт", где се ово пиво прави од 1759. године, после чега ће боље разумети књиге Џејмса Џојса. "Олимпик травел" повремено организује "ирску туру", а 11. октобра имају полазак за Копенхаген с посетом пиваре "Карлсберг" (четири дана, авионом, 499 евра).

Пиво је синоним и за Праг. "Бадвајзер" је прилично јефтин и важи као стандард који други треба да достигну. На излет до пиваре "Пилснер" у Плзењу, која потиче из 1842. године, може да се оде за 20 евра, а "Аргусов" шестодневни аранжман с поласком 6. новембра кошта 69 евра. Владари Прага су, међутим, пива "старопрамен", "козел" и "пилснер уркел". Препоручује се и одлазак у једну од пивских бања у Чешкој где можете да уживате у пивској масажи и пивским козметичким третманима.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар