Србија: Велики „фића“ мали за владике

Улазак папе Фрање у „фијат 500Л“ са којег се завојирила жуто-бела заставица Ватикана уместо у неку луксузну, импозантну лимузину, одмах је доведен у везу са свим оним што је у много прилика папа говори о скромности.

Србија 30.09.2015 | 08:45
Србија: Велики „фића“ мали за владике

Овдашњи медији су са  симпатијама наглашавали да се поглавар Римокатоличке цркве улицама Вашингтона провозао у моделу аутомобила који се прави у Србији. Тај домаћи, крагујевачки производ, међутим, ретко је избор високодостојника СПЦ – ни у једној од епархија које смо контактирали „фијат 500 Л“ није службено возило.

Ни у Патријаршији у Београду нема га међу службеним аутомобилима. Али, возе га свештеници.

Како нам је објашњено у врху Српске православне цркве, службене аутомобиле свака епархија купује за себе од сопствених средстава. Не постоји јединствена набавка или јединствени модел или произвођач који је службени аутомобил целе српске цркве.

Јавност је већ приметила да су на заседању Светог архијерејског Сабора, највишег тела српске цркве на којем учествују сви архијереји СПЦ, испред зграде Патријаршије у Београду где се седница обично одржава, заступљене најразличитије марке аутомобила.

Истицали су се, углавном, они луксузнији модели, ауди или мерцедес, али, како нам је речено у СПЦ, у последње време све се више купују и шкоде.  

Извор: Политика

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Призор

30.09.2015 07:03

У Дервенти се прије годину дана отварао тржни центар. Супруга и ја стижемо на паркинг и остављамо ауто. Испред улаза седам црних аутомобила: Ауди А6, Мерцедец Е класа и М класа (М је теренац). Обезбјеђење их чува. Унутра свјештеници/владике СПЦ-а. Унутра, ни једног политичара (осим начелника Дервенте Симића). Мој коментар супрузи: "И Хитлер се возио у Мерцедесу".

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивши

30.09.2015 07:50

Зло је завладало Балканом па и медју поповима.

Name

...

30.09.2015 07:57

...З владике је , фица' од аута сица, зато се не цуди кад их вози ауди...

Name

Атеиста

30.09.2015 08:05

Владике СПЦ-а су свеци који ходају, носом небо парају, фукару не хебавају..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

30.09.2015 08:14

Ја заиста подрзавам Цркву, али би и Владике могле мало припомоци људима да им вјерују. Док се возају у бијесним аутомобилима, Бога ми теско. Не оцекујемо ни аскетски зивот, али мало скромности би добро досло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђока

30.09.2015 09:15

Службено ауто да им буде бицикл, а за даља путовања јавни превоз. Да их народ види и чује успут док путују заједно а не да се возе лимузинама као да нису са народом. Знају да траже ( захтевају ) 300€ за сахрану. Одакле народу? Има емисија на yоутубе. Па погледајте. хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=yМQВеВзГ0уц

ОДГОВОРИТЕ
Name

папа

30.09.2015 09:37

Папа рекламира италијански бренд тј фијата. Парола купуј домаће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгон

30.09.2015 10:17

Тај луксузни Фиатт 500 еј потпуни промашај. Премален а прескуп, није за Србију. Уз то, не личи ни на шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и.сарајево

30.09.2015 11:26

Због свестеника који се утркују да возе луксузне аутомобили, да имају раскосне куце, да показују да имају лове. Не идем у цркву. Народ једва да скуцка да купи десет свијеца.А цијене опела, панајие за цетрдесет дана тјера људе да свестенике и не зову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

30.09.2015 12:49

Са обзиром колико кошта и какво се возило може купити за исте паре није ни чудо што га не возе. Када се буде исплатила његова економичност у односу на цјену биће зрео за одпад. Е да Фиат НИЈЕ српски производ, он се само склапа у Крагујевцу. Вучић мисли да може "фарбати" народ и Путина који му је на силне молбе одлуцио купити мало Фиата. Погледајте сада Ладу Весту која је почела да се продаје у Русији а ускоро и шире. Мање кошта, спада у вишу класу возила и као да се нису у путу срели.

ОДГОВОРИТЕ