Србија: Посада и љекари путнику спасли живот

Срећа је да су међу путницима били и лекари који су уз брзу и стручну реакцију посаде повратили човека и стабилизовали му стање до слетања у Сплит где га је преузела хитна помоћ, испричао је један од путника у авиону.

Србија 29.09.2015 | 11:40
Србија: Посада и љекари путнику спасли живот

На синоћњем лету Ер Србије ЈУ 535 из Рима ка Београду око 21:30 часова један од путника доживео је срчани удар. Правовременом реакцијом кабинске посаде његово стање је стабилизовано а авион је хитно слетео на најближи аеродром у том тренутку – Сплит.

Један од путника Ер Србијиног Ербаса А319 (YУ-АПЈ „Дејан Станковић“) је током прелета Јадранског мора, по речима лекара, остао без свести и пулса:

Он је највероватније доживео срчани удар. Срећа је да су међу путницима били и лекари који су уз брзу и стручну реакцију посаде повратили човека и стабилизовали му стање до слетања у Сплит где га је преузела хитна помоћ.

Нисам видео целу акцију јер је он седео негде у првим седиштима економије, ја сам био мало даље. Али једна од доктоки је препричавала осталим колегама да је човек био без свести и пулса. Знам да је кабинска посада користила кисеоничку маску али нисам сигуран да ли је употребљена АЕД опрема (аутономни дефибрилатор) или је реанимација била „класична“.

Задњи део авиона вероватно није ни видео шта се дешава, ја сам седео ближе, он је седео у првом или другом реду економије. Све се догодило на почетку сервиса хране и пића. – испричао је сведок из авиона за портал "Танго сикс".

По његовом сведочењу авион је промптно извео „медицал емергенцy“ диверзију (хитно слетање на најближи аеродром ради прихвата пацијента) на аеродром Сплит.

Пацијента је тамо преузела локална хитна помоћ. То је трајало десетак минута, остало је била допуна горивом и папирологија и авион је убрзо наставио свој пут и слетео у Београд.

Интересантно је да је авион у питању, „Дејан Станковић“, прва летелица Ер Србије са функционалним бежичним Интернетом који се налази на пробном коришћењу.

Како нам је сведок синоћњег догађаја испричао, нико није стигао да употреби Интернет јер су бесплатни ваучери подељени ни пет минута пре почетка медицинског инцидента.

Извор: Курир

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хехе

29.09.2015 14:45

одлицна реклама за нашу авио компанију

ОДГОВОРИТЕ