Избори у Каталонији, корак ка независности?

Каталонци данас гласају на регионалним изборима на којима се националистичке партије надају да ће добити мандат да крену на пут независности те богате области од Шпаније.

Свијет 27.09.2015 | 16:00
Избори у Каталонији, корак ка независности?

Две сепаратистичке странке ујединиле су снаге и у жељи да обезбеде већину у парламенту, односно 68 од 135 места. Оне наводе да би им то дало право да једнострано прогласе независност у року од 18 месеци. Централна влада у Мадриду најавила је да ће судски блокирати такве потезе.

Истраживања углавном показују да је већина Каталонаца за одржавање референдума о независности за њихов регион, али су подељени око тога да ли желе да се Каталонија одвоји од остатка Шпаније и постане независна држава.

Биралшта су отворена у 9.00 часова и затварају се у 20. часова. Више од пет милиона људи има право гласа.

Владајућа партија Конвергенсија, каталонског вође Артура Маса и Ескера Републикана формирали су заједничку листу под називом "Заједно за Да". Они наводе да су данашњи избори де факто референдум о независности од Шпаније.

Њихов аргумент је да је шпанска влада стално одбијала одржавање референдума који би био легално признат, и игнорисала незваничн гласање у новембру 2014. када је подржана независност.

Гласачи који су против независности у Каталонији подељени су на више група, међу којима је и Народна партија шпанског премијера Маријана Рахоја.

Влада десног центра у Мадриду је назвала планове о отцепљењу "глупостима". Премијер Рахој сматра да обзиром да би губитак Каталоније погодио целу Шпанију демократски приступ био би да цела земља гласа на референдуму о будућности Каталоније.

Истовремено ако коалиција "Заједно за Да" не успе да добије већину то би значио велики пораз за покрет за независност.

Извор: Бета

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Искрено

27.09.2015 15:35

Каталонци као и Баја зеле референдум, а знају да не могу то остварити

ОДГОВОРИТЕ
Name

каталонац

27.09.2015 20:17

Пуно среће и само храбро напријед! Каталонија има све предуслове за независност.

ОДГОВОРИТЕ