Срамота: Пацијенте заразили скалпелима

Више од 10 пацијената на Клиници за урологију у КБЦ „Звездара“ заражено је бактеријом клебсијела.

Србија 24.09.2015 | 18:00
Срамота: Пацијенте заразили скалпелима

Ови пацијенти, који су после операције заражени, били су жртве старих инструмената којима је одавно прошао рок употребе. Наиме, у току прошле недеље ови оболели су након операција пуштени кући, али су се убрзо у болницу вратили јер им је здравствено стање знатно погоршано.

За викенд сам ишао у КБЦ „Звездара“ на Одељење урологије у посету и затекао сам језив призор. Наиме, сви пацијенти који су оперисани на том одељењу претходне недеље су само два дана након отпуста морали да се врате у болницу јер су имали компликације у виду повишене температуре, малаксалости, дрхтавице и слично - каже за „Блиц“ Н. Т., чија се пријатељица лечи на тој клиници.

Пацијентима који су се вратили погоршаног здравственог стања урађене су анализе крви и урина, након чега је откривено присуство бактерије клебсијеле. Сви пацијенти су о томе обавештени, али нико од њих није желео да прича за јавност под именом и презименом јер се налазе под надзором лекара у установи - каже Н. Т. и додаје да је најстрашније то што се операције настављају из дана у дан, а нико ништа не предузима.

У КБЦ „Звездара“ кажу да су на том одељењу била збринута четири пацијента заражена клебсијелом, а не њих 10.

Имали смо четири пацијента са уролошким обољењима, где је после извршених интервенција уринокултуром верификовано присуство бактерије клебсијела у периоду од 3. до 7. септембра. То је бактерија која је чест узрочник инфекција на урогениталном тракту у постоперативном периоду.

Важно је да су предузете све хигијенско-епидемиолошке мере које су прописане процедуром за поступање у таквим случајевима, а епидемиолошким испитивањем и истраживањем утврђено је да није реч о епидемији, већ о појави појединачних случајева - каже за „Блиц“ проф. др Петар Сворцан, в.д. директора КБЦ „Звездара“, и истиче да су пацијенти покривени антибиотском терапијом и сви су отпушени кући доброг општег стања с препоруком за даљу терапију.

Да се клебсијела ушушкала на Клинику за урологију, потврдио је за „Блиц“ и проф. др Александар Милошевић, бивши директор КБЦ „Звездара“ и бивши начелник тог одељења.

То је болничка инфекција која врло лако може да се добије и да чак доведе до смртног исхода. Она се појавила као последица неулагања у болницу, па је то било потпуно очекивано. Пацијенти спавају на душецима који годинама, неки и деценијама нису мењани.

Не вреди то што се мења постељина ако је душек стар и у њему живи мноштво батерија. Ипак, ови пацијенти који су после операције заражени били су жртве старих инструмената, којима је одавно прошао рок употребе, тако да се они не могу никад довољно стерилисати, већ их треба бацити и купити нове - наглашава проф. др Милошевић и додаје да на клиници и медицински апарати из дана у дан отказују.

Нема новца за обнову

Годинама надлежни пребацују одговорност због лошег стања зграде у којој се болница налази. Тако у Министарству здравља поручују „да се обратимо оснивачу КБЦ Звездара, граду Београду, односно Градском секретаријату за здравство“.

Град је улагао и улаже и даље у КБЦ „Звездара“. Ипак, зграде ове болнице су старе преко 70 година, дотрајале су и просто колико год да се улаже, није довољно и сређивање се не види. Ситуација са објектима је толико лоша да је то немогуће средити - каже др Александар Стефоски, заменик градског секретара за здавство.

Извор: Блиц

 

Коментари / 0

Оставите коментар