Километарске колоне камиона на Рачи

Обострано затварање граничних прелаза Хрватске са Србијом погодило је и Републику Српску, где су створене огромне гужве на граничним прелазима Рача, Шамац, Босански Брод и Градишка.

Република Српска 24.09.2015 | 16:23
Километарске колоне камиона на Рачи

Најавећи застој је на Рачи, где највише чекају возачи камиона који улазе из Србије у Републику Српску и БиХ. Колона је дуга пет, шест километара, а превозници чекају и по два, три дана.

Нешто боља је ситуација за улазак у Србију, јер на страни БиХ има знатно мање камиона, док се путнички саобраћај одвија без већих задржавања.

Превозник из Ријеке Марко Ђерђи, кренуо је за Панчево да наточи текући сумпор. С обзиром да не може прећи границу преко хрватске територије, упутио се за Рачу, где га је дочекао хаос на граници. Иако тек планира да уђе у Србију и налази се на страни где је мања гужва, каже да већ чека 24 сата.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, данас је током посете ГП Рача, рекао да посебан проблем праве камиони који долазе из Турске, с обзиром да нису били најављени на овој рути.

По потреби ће биће уведена још једна смена службеника на граници да би се све тензије смањиле. Апел наших граничних служби је да се покуша део терета плански преусмерити на друге прелазе као што су Павловића мост, Шепак, Каракај - истакао је Шаровић.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да је недопустиво да се у 2015. години забрањује прелазак људи и превоз робе преко границе, оцењујући понашање Хрватске антиевропским и антицивилизацијским. - Шта је следећи потез Хрватске - да стави војску на границу и прогласи мобилизацију - запитао је Црнадак.

Ноћне смене на Рачи?

На граничним прелазима у БиХ је појачан саобраћај, посебно теретних возила на појединим пунктовима, због блокаде измедју Србије и Хрватске, рекао је начелник Оделења за комуникације Управе за индиректно опрезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић.

"Нешто оптерећенији прелази су Рача, Шамац, Босански Брод и Градишка, посебно из разлога што, поред камиона који возе терет у БиХ и ван БиХ, постоји прилив камиона који само транзитирају кроз БиХ јер не могу да предју границу измедју Србије и Хрватске", навео је.

Додао је да с обзиром на то да се и за транзит робе кроз БиХ мора дати банкарска гаранција од шпедитера у БиХ, службеници УИО убрзали су раздужење банкарских гаранција када роба иступи из БиХ, како би се гаранција што пре ослободила и како би шпедитерске куће, које имају ограничене банкарске гаранције, могле што пре узети новог клијента, рекао је Ковачевић, пренели су бањалучки медији.

Како наводи, разматра се и могућност уводјења ноћних смена у појединим царинским испоставама.

Уколико буде постојала потреба за тим рад УИО у ноћној смени мораће пратити и надлежне инспекцијске службе које врше контролу квалитета робе.

Одлука о томе биће донета у случају да у наредном периоду буде још више појачан прилив теретних возила у БиХ.

Извор: Блиц

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

маја

24.09.2015 14:28

Радни народе издрзите и овај терор. ПОЗДРАВ за све који су у колони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

24.09.2015 22:53

У нормалним дрзавама овакав терет иде на вагоне у контајнерима ,треба размислит,мање загадјујес околину а у оваквим слуцајевима сједи само масиноводја и његов сегрт.

Name

боске

24.09.2015 14:29

Зао ми је људи стварно се саосецам с њима али сам немоцан ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

е

24.09.2015 14:49

Сад би нам ваљао ауто пут исток - запад кроз сјеверни дио БиХ ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

24.09.2015 14:57

А јесу ли камијони из Србије били најављени на тој рути. Без обзира која рута Турска Србија, немате право да нам униставате путеве без обзира била то Р.Српска или Федерација заобидјие нас. Васе проблеме сами рјесавајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко Слабић

24.09.2015 16:18

У ције име говори министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак? Је ли то његов приватни став?

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

24.09.2015 16:32

Срусити границе да нас багра од политицара не малтретира!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

24.09.2015 16:34

И опет идите код ујкана на море...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеле

24.09.2015 17:16

У Хрватској је усташко лудило,не из 91 већ из 1941.године.

ОДГОВОРИТЕ