Бањалука: Све више корисника јавне кухиње

У Бањалуци је потреба за бесплатним оброцима много већа него што јавна кухиња, средствима које има, може да подмири, указала је секретар бањалучке организације Цреног крста Жељкица Илић.

Република Српска 23.09.2015 | 15:43
Бањалука: Све више корисника јавне кухиње

Илићева је рекла да бањалучка организација Црвеног крста тренутно има 435 корисника јавне кухиње за које се спремају оброци сваки дан, сем недјеље.

Она је напоменула да се исти број оброка припрема са истим износом новца уназад неколико година и да су та средства мала.

"Свједоци смо да цијене сваки дан дивљају, а ми на располагању имамо исти износ новца. Ипак, некако се уклопимо јер још има добрих људи и донатора који желе да помогну", нагласила је Илићева.

Она је рекла да је претходних мјесеци рађена ревизија корисника, те да су са списка скинути они који нису долазили редовно, а умјесто њих укључени су људи који су били на чекању.

Према њенима ријечима, на основу података Центра за социјални рад у Бањалуци на чекању има још десетак обрађених и потврђених захтјева за бесплатан оброк.

"Листа је вјероватно и дужа, али у Центру не обрађују захтјеве док се не створе услови да се укључе у коришћење јавне кухиње", напоменула је Илићева.

Јавну кухињу финансира град Бањалука, а оброке припремају четири запослена кувара, који редовно пролазе санитарне прегледе.

Илићева је напоменула да у припремање хране не могу бити укључени волонтери, али сви који желе могу дати помоћ за рад јавне кухиње на разне друге начине, прикупљањем пријеко потребних намирница социјално угроженим суграђанима.

"Недавно смо имали и акцију солидарности на подручју Бањалуке за све социјално угрожене који не користе кухињу, а одзив је био мањи него што смо очекивали, с обзиром на величину града и институције које се у њему смјештене", указала је Илићева.

Она је додала да је, ипак, задовољна јер су прикупљена одређена средства од којих ће бити купљени пакети за помоћ социјално угроженима.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

јј

23.09.2015 14:05

То Бајооо,само да је народ гладан !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

23.09.2015 15:28

Тако је Баја само напријед да стигнемо Сиријце, неби ли презивјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

23.09.2015 20:40

Ма мрско им кухат,стално ростиљају. Овако мало касике,успут,добро додје.

ОДГОВОРИТЕ