Вучић тражи објашњење за кршење ССП

Премијер Србије Александар Вучић затражио је данас у писму европским званичницима објашњење за "брутално кршење" Споразума о стабилизацији и придруживању који је наша земља потписала са ЕУ, те поновио да је граница са Хрватском затворена већ трећи, четврти дан и да Србија трпи велику штету због тога.

Регион 23.09.2015 | 12:30
Вучић тражи објашњење за кршење ССП

"У писму са истом садржином упознао сам их са бруталним кршењем ССП који је Србија потписала са ЕУ, апсолутно једностраним и рекао бих да сви у свету виде необјашњиво затварање граница покушајем разарања и уништења српске економије. Питао сам за образложење, објашњење и молио за разумевање. Тражио сам да ЕУ интервенише, јер ми већ трећи, четврти дан не предузимамо мере", рекао је Вучић у Сенти одговарајући на питање шта је написао у писмима које је упутио европским званичницима.

Он је рекао и да се Србија узда у то да ће ЕУ да поштује уговоре које је са нама потписала, те да верује у могућности да неко из ЕУ каже да је ССП погажен.

"Верујем да ће то неко данас да каже у Бриселу...Надам се да никакве мере неће да примењују", казао је српски премијер.

Вучић је упутио писмо председнику Европског савета Доналду Туску, председнику Европског парламента Мартину Шулцу, председнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру, потпредседници Европске комисије и високој представници ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Федерики Могерини и европском комесару за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесу Хану.

Питао је, каже, Хана шта то Србија није добро урадила, поручио да неће да слуша о подели кривице и подсетио да Србија ништа није тражила од ЕУ, па ни новац.

"Чак им ни паре не тражимо. Једино им тражимо да радимо у складу са уговором који смо потписали. Рекао сам и да је Србија спремна да на мирољубив, добросуседски начин решава проблеме", рекао је он и додао да Србија не може да решава проблеме у другим државама.

На питање како коментарише изјаву премијера Хрватске Зорана Милановића да су српске контрамере "смешне", Вучић је одговорио да њему није ништа смешсно и да српска привреда због затворених граничних прелаза има огромне губитке.

"Ако је Милановићу смешно, мени оно што су они нама урадили, а ми њима ништа нисмо, није нимало смешно. За мене је то озбиљно и тешко питање. Србија трпи велику штету од тога и за нас милиони евра нису смешни", подвукао је Вучић.

Верује да је његов хрватски колега то рекао у афекту, а на Милановићев коментар да Србија не сме да предузме контрамере, поруцује: "А то да Србија не сме да предузме реципрочне мере би значило да Србија није дрзава, да се одриче суверенитета, дрзавности, а док сам председник владе Србија ће бити уважена дрзава и биће дрзава и то сви треба да знају и Миланових и ЕУ и свуда у свету", закључио је Вучић.

После јучерашње седнице Владе и Бироа за координацију рада служби безбедности, Вучић је саопштио да је Влада Србије спремила три врсте мера које ће ступити на снагу вечерас у поноћ уколико Загреб до тада не укине једностране мере којима наноси штету интересима Србије.

Он је навео да мере предвиђају три нивоа санкција и то политичке, правне и економске природе.

Премијер Хрватске Зоран Милановић изјавио је у уторак вече да је сигуран да Србија неће увести никакве мере против Хрватске, јер би то било против Европске уније.

Коментари / 0

Оставите коментар