Привредна комора ХР: Отворите границе

Хрватска привредна комора затражила је отварање граница како би се "спречила катастрофа за хрватску привреду, која је ионако на коленима".

Регион 22.09.2015 | 22:00
Привредна комора ХР: Отворите границе

Осим тога, они су апеловали на Србију да не уводи ригорозне мере које ће оштетити привреднике обе земље, јавили су хрватски медији.

"Апелујемо на оне који одлучују да границе за теретни саобраћај, односно привреднике, буду отворене да би се спречила катастрофа за хрватску привреду која је ионако на коленима", изјавио је на конференцији за новинаре потпредседник Коморе за туризам, трговину и финансије Јосип Захер.

Захер је апеловао и на Србију да "не креће с ригорозним мерама које ће оштетити и хрватске и српске привреднике".

Навео је да има разумевања за избегличку кризу, али и истакао да је императив да се омогући неометано пословање привредника, пренео је Индех.хр.

Према његовим речима, Комори се јављају на десетине компанија које упозоравају на могуће катастрофалне последице отежног граничног промета на њихово пословање.

Ако би робни промет између Хрватске и Србије био потпуно обустављен, дневне губитке за хрватску привреду у Комори процењују на милион евра, наводи „Јутарњи лист“.

Захер је навео да ће највеће последице због отежаног граничног саобраћаја имати компаније које послују са Србијом, али и сви они чије је пословање на било који начин повезано с територијом Србије, која је једна од, како је указао, важнијих хрватских трговинских партнера.

Према његовим речима, хрватски извоз у Србију годишње износи 509 милиона евра, што је чини шестим најважнијим тржиштем за хрватске извознике.

Подсећамо, директор Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је јуче у вестима Б92 да затворена граница између Србије и Хрватске погађа пре свега и хрватске привреднике.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

23.09.2015 06:10

САМО ЖИЦУ НА ГРАНИЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

23.09.2015 11:45

Зица,рузно име,али назалост то је најмањи проблем,Мрзња,завист и злоба далеко су тезе недаце.

ОДГОВОРИТЕ