Љепота кошарке: Сјећате ли се Шредерових бацања?!

Е, па селектор Шпаније их није заборавио. И у томе јесте сва чар кошарке и великих такмичења. Шпанци су били на кош од елиминације у првој фази такмичења.

Кошарка 21.09.2015 | 18:40
Љепота кошарке: Сјећате ли се Шредерових бацања?!

Да је Денис Шредер био прецизан, Шпанци можда не би ни дошли у Лил. Ево шта је у тим драматичним моментима било на памети селектору "фурије".

Ове шампионске вечери Шпанаца, далеко делује утакмица који су прошле недеље играли у Берлину против Немачке, за пласман у нокаут рунду.

Домаћин Групе Б имао је прилику да елиминише новог првака Европе, али је Денис Шредер три секунде пре краја промашио слободно бацање које би вероватно одвело утакмицу у продужетак.

Тај моменат, селектор Шпаније Серђо Скариоло назвао је једним од најдрамитичнијих на вечерас завршеном турниру.

"Током тих секунди, мислио сам на две ствари. Прво, да је заиста, заиста тешко да играч који не шутира са 90 одсто прецизности погоди три узастопна слободна бацања. Натерао сам се да верујем да је то немогуће. Друга ствар била је помисао да убацим још једног високог играча на скок, јер смо морали да контролишемо скок".

"На крају те утакмице, помислио сам да не би било фер да изгубимо. Доминирали смо, одиграли смо 35 минута одлично и не би било фер. Наравно, не можете у спорту говорити шта је фер, али сам осећао да смо заслужили да победимо", објаснио је Скариоло, који је трећи пут постао шампион Европе са Шпанијом.

Када му је још било тешко?

"Прошли смо кроз неколико тешких момената, не могу да издвојим само један. На пример, кад смо дошли до тачке да морамо да побеђујемо у свакој утакмици, из дана у дан, ако хоћемо да освојимо. То је тешко и веома изазовно. Било је неколико ситуација када смо губили 9, 10 или 11 поена у четвртој четвртини и то су невероватни моменти у којима су играчи показали контролу, личност, карактер, фокус. Нису губили концентрацију и наставили су да раде шта би и требало да раде. На крају су и освојили ово".

Италијан је посебно захвалио Пау Гасолу.

"У њему смо имали вођу, тренера на терену. Захвалан сам њему, али и остатку тима. Прошли смо тешке моменте, али смо их савладали снагом личности и квалитетом".

Између осталог, Скариоло је упитан и где би овај тим Шпаније сврстао не вечној листи европских тимова.

"Немогуће је поредити тимове различитих генерација. Овај тим би заслужио високо место, јер је један од најбољих који су играли европску кошарку. Гасол и Рејес су једини момци који су 'преживели' из неких ранијих, такође трофејних генерација. Имамо нових нада, али нови момци долазе и прате пример вођа. На крају, успели смо да направимо конкурентан тим и ове године", додао је тренер шампиона Европе.

Коментари / 0

Оставите коментар