Ф1: Фетел тријумфом у Сингапуру претекао славног Сену!

Возач Ферарија Себастијан Фетел победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Сингапура и попео се на треће место у историји по броју победа.

Остали спортови 21.09.2015 | 13:40
Ф1: Фетел тријумфом у Сингапуру претекао славног Сену!

Фетел је остварио четврту победу на ноћној трци у Сингапуру, трећу у сезони а 42. у каријери и тако претекао легендарног Ајртона Сену, који је остао на 41 победи. Испред су само Михаел Шумахер са 91 победом и Алан Прост са 51.

Сигурносно возило је у више наврата прекидало трку, између осталог и јер је један навијач шетао стазом.

Фетел је завршио трку за 2:01,22,118. Друго место заузео је возач Ред Була Данијел Рикардо са 1,478 секунди заостатка, а трећи је био возач Ферарија Кими Раиконен са заостатком од 17,154 секунде.

Четврто место заузео је Нико Розберг из Мерцедеса, а пети је био возач Вилијамса Валтери Ботас. Бодове су још освојили Данил Квјат из Ред Була, Серхио Перес из Форс Индије, возачи екипе Торо Росо Макс Верштапен и Карлос Саинц и Фелипе Наср из Лотуса.

Актуелни шампион и водећи у генералном пласману возач Мерцедеса Луис Хамилтон одустао је у 34. кругу због квара.

Фетел је добро кренуо са пол-позиције и сачувао је прво место, а иза њега је остао исти поредак као на старту, Рикардо, Раиконен, Квјат, Хамилтон и Розберг. Хамилтон је одмах покушао да обиђе Квјата, али је руски возач успео да се одбрани.

Четвортострки светски шампион је до краја трећег круга већ стекао 4,7 секунди предности над Рикардом, а осам над шестопласираним Хамилтоном. Он је наставио са сигурном вожњом, одлепио се на пет секунди, а у тим тренуцима најбржи на стази био је Раиконен који је смањивао заостатак за другопласираним Рикардом.

У 14. кругу уведен је "виртуелни сејфти-кар", после инцидента и одустајања Хилкенберга. Њега је приликом изласка из бокса ударио Маса, а болид Вилијамса је ударио у заштитну ограду и оштетио се. Возачи су то искористили и отишли на замену гума, али је после тога изашло на стазу сигурносно возило јер су редари морали да очисте стазу од делова после судара болида.

"Сејфти-кар" је у 19. кругу изашао са стазе, а Фетел је задржао прво место са 0,600 секунди испред Рикарда у 22. кругу, а иза су били Раиконен, Хамилтон и Розберг. Актуелни шампион се у тим тренуцима жалио да је Фетел сувише спор на челу, а онда је рекао и да губи погон, па га је Розберг обишао у 27. кругу, а затим и остали возачи и великом брзином је губио позиције.

Хамилтону су из бокса давали инструкције како да поправи квар, али је он рекао да би било боље да одустане и сачува мотор, па је са 18. позиције одустао у 34. кругу. То је прва трка у сезони коју актуелни шампион није завршио. Круг касније одустао је и до тада деветопласирани Алонсо, поново због проблема на Меклареновом болиду и тако први пут у каријери није освојио бодове у Сингапуру.

У 34. кругу водећи Фетел имао је 4,4 секунде предности над другопласираним Рикардом, а иза њих возили су Раиконен, Розберг, Ботас и Квјат. Четири круга касније поново је изашао "сејфти кар", пошто је на стазу ушао један навијач који се после кратке шетње пистом вратио на трибине.

Возачи су затим ишли у бокс, трка је настављена у 41. кругу, а Фетел је до 47. круга стекао три секунде предности над Рикардом.

Он је до краја сигурно сачувао предност, а велика борба водила се за бодове. Из екипе Торо Росо наредили су Верштапену да препусти клупском колеги Саинцу осмо место, али је он то одбио и освојио четири бода на стази Марина Беј. Наср је у последњем кугу освојио 10. место и бод, пошто је успео да претекне Романа Грожана из Лотуса.

Фетел је победом смањио заостатак за водећим Хамилтоном на 50 бодова.

Наредна трка у шампионату возиће се наредне недеље, 27. септембра, на стази Сузука, за Велику награду Јапана.

ВН Сингапура
Резултати:
1. Себастијан Фетел (Немакчка, Ферари) - 2:01:22.118
2. Данијел Рикардо (Аустралија, Ред Бул) + 01.478
3. Кими Раиконен (Финска, Ферари) + 17.154
4. Нико Розберг (Немачка, Мерцедес) + 24.720
5. Валтери Ботас (Финска, Вилијамс - Мерцедес) + 34.204
6. Данил Квјат (Русија, Ред Бул) + 35.508
7. Серхио Перез (Мексико, Форс Индија) 50.836
8. Макс Верштапен (Холандија, Торо Росо) + 51.450
9. Карлос Саинц Јуниор (Шпанија, Торо Росо) + 52.860
10. Фелипе Наср (Бразил, Заубер) + 1:30.045

Генерални пласман возача:
1. Хамилтон - 252 бода
2. Розберг - 211
3. Фетел - 203
4. Раиконен - 107
5. Ботас - 101

Генерални пласман конструкотра:
1. Мерцедес - 463 бода
2. Ферари - 310
3. Вилијамс - 198
4. Ред Бул - 139
5. Форс Индија - 69

Коментари / 0

Оставите коментар