Ко ће и како организовати Евробаскет 2017.?!

"Засад је заинтересовано 11-12 земаља", речено је у Лилу. Извесно је да ће се поново играти у бар две државе.

Кошарка 21.09.2015 | 13:20
Ко ће и како организовати Евробаскет 2017.?!

Две године пре наредног Европског првенства, још је непознато ко ће бити организатор.

Званични процес прихватања кандидатура почеће 1. октобра и биће завршен 2. новембра. Комисије ФИБА потом ће обићи заинтересоване земље и проверити да ли постоји неопходна инфраструктура. Коначна одлука о имену домаћина биће донесена 11. или 12. децембра.

Као и ове године, нису искључене три опције: да нека федерација самостално организује Еуробаскет или утакмице једне групе или групу и нокаут фазу.

За сада је дефинитивно само то да ће на следећем Европском првенству бити убачен још један дан одмора у групној фази, као и додатни "брејк" између прве и нокаут рунде.

"Још нисмо завршили овај Еуробаскет, али већ размишљамо о следећем Европском првенству", уверио је извршни директор ФИБА Европе Камил Новак у Лилу.

Постоји ли могућност да се 2017. ипак игра у Украјини?

"Посетили смо Украјину и причали о организацији следећег Еуробаскета у тој земљи, али и за то је постојао крајњи рок, који је прошао. Не постоји шанса да ће Украјина организовати. Они засад нису ни показали заинтересованост", објаснио је председник ФИБА Европе Тургај Демирел.

Како ће изгледати наредни Еуробаскет?

"Наш Борд се састао ове недеље и сложили смо се да су могући различити формати и све ће бити разјашњено до краја ове године. Засад је 11-12 земаља показало жељу да организује групну фазу или нокаут рунду", додао је Демирел.

По свему судећи, и тог лета играће се у неколико земаља.

"Овај систем толико добро функционише, да је велика вероватноћа да ниједна федерација неће преузети организацију турнира самостално", додао је он, уз објашњење да су, примера ради, партнери у потенцијалној кандидатури Хрватска и Словенија.

Коментари / 0

Оставите коментар