Поново отворен гранични прелаз Хоргош

Министри унутрашњих послова Србије и Мађарске, Небојша Стефановић и Шандор Пинтер, договорили су се да гранични прелаз Хоргош 1 буде отворен за саобраћај.

Србија 20.09.2015 | 12:56
Поново отворен гранични прелаз Хоргош

Небојша Стефановић и Шандор Пинтер су нешто пре 11 састи заједнички уклонили прву ограду са Хоргоша 1 и тиме поново тај гранични прелаз пустили у промет за путнички и теретни саобраћај.

Отварање граничног прелаза Хоргош и изјава Небојша Стефановића

На прелазу Хоргош 2 биће спровођене процедуре у вези са мигрантима, а на прелазу Хоргош 1 приоритет ће бити на олакшавању робног и путничког саобраћаја.

Министар Стефановић каже да је приоритет међународни транзит, економска сарадња и интерес становништва са обе стране.

Пинтер и Стефановић отварају гранични прелаз Хоргош 1
Пинтер и Стефановић отварају гранични прелаз Хоргош 1
Према његовим речима, договор две земље подразумева да се на Хоргошу 2 спроводе сви процеси у вези са мигрантима, а да је приоритет на прелазу Хоргош 1, односно на олакшавању робног и путничког саобраћаја, јер како је рекао "од економије сви живе".

Како је рекао, Мађарска и Србија су добри суседи, а отварање показује да знамо да решимо проблеме.

Министар се захвалио свом мађарском колеги Пинтеру на брзој реакцији и ефикасности након постигнутог договора.

Пинтер је оценио да ванредне ситуације захтевају ванредна решења, те да је притисак који две земље трпе због миграната условило ванредну ситуацију у којој су две земље пронашле заједничко решење.

"Решења ванредне ситуације смо заједно пронашли. Нажалост, то смо морали остварити затвањем граничних прелаза", каже Пинтер.

Министар унутрашњих послова Мађарске је цитирао изреку да се у проблему види ко је пријатељ, те да су Србија и Мађарска кроз ту ситуацију доказале да су пријатељске земље и да ће она додатно унапредити односе две државе.

Гранични прелаз Хоргош 1 био је затворен од 17. септембра због великог прилива избеглица и њиховог задржавања на овој територији, што је уследило након ступања на снагу новог знатно оштријег, закна о граници у Мађарској.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар