Парада поноса одржана без инцидената

У Београду су данас одржане одвојено геј парада и парада транс особа, уз јако полицијско обезбјеђење, а обје параде су прошле без инцидената.

Србија 20.09.2015 | 13:08
Парада поноса одржана без инцидената

Централне улице, којима су се уз музику, балоне и заставе дугиних боја кретали учесници парада, биле су затворне заштитним оградама, а полицијски кордони су били присутни дуж тих улица, као и околних.

Полиција је била опремљена за разбијање демонстрација оклопним и воденим топовима, коњицом, псима и потпуно је блокирала центар града који је надлијетан хеликоптерима.

На овогодишњој геј паради учествовало је пар стотина учесника који су током скупа затражили своја права и већу видљивост у друштву, а уједно изразили подршку и солидарност са мигрантима, тражећи да "Европа отвори врата".

Ухапшен је Урош Мишић, планирао напад на учеснике Прајда

Урош Мишић и још седморица мушкараца са фантомкама ухапшени су због сумње да су планирали напад на учеснике Прајда.

Хапшење младића догодило се у Браничевској улици, а до сада су ухапшее 54 особе.

Подсетимо, Урош Мишић је почетком септембра, под други пут, ослобођен оптужби да се потукао са америчким маринцима у београдском клубу "Пластик". Ослобађајућа пресуда је уследила након што је суд утврдио да нема доказа, а раније идентична пресуда укинута је и враћена на поновно суђење.

Мишић је доспео у жижу јавности 2. децембра 2007. када је на утакмици Црвена Звезда - Хајдук из Куле напао жандарма Небојшу Трајковића, кога је покушао да запали бакљом.

Осуђен је прво на десет година затвора због покушаја убиства, али му је казна након поновљеног суђења умањена на пет и по година. Након Закона о амнестији казна му је додатно умањена и он је изашао из затвора крајем 2012. године.

ЗАВРШЕН ГЛАВНИ ПРОГРАМ У ПИОНИРСКОМ ПАРКУ

У Пионирском парку завршио се главни програм, а учесници ће на овом месту бити до 13 часова.

МАЈОР ХЕЛЕНА: ХОЋЕМО ЛИЧНЕ КАРТЕ КАО ЖЕНЕ, ШТО И ЈЕСМО

"Понос транс особа" почео је у Пионирском парку, обраћањем представница транс популације и ромске заједнице, који су затражилли измену Закона о матичним књигама, како би им у личним документима стајале фотографије у роду "како се осећају, шминкају и облаче" и под именом које су изабрали.

Обраћајући се припадницима транас и ЛГБТ популације, мајор Хелена Вуковић поручила је да је потребна и сензибилизација МУП-а, Националне службе за запошљавање и других социјалних и здравствених служби, које имају контакт са транс особама.

Вуковић је нагласила да је ово први пут да се поводом Прајда, издвојено окупљају транс особе и већ је заказала нови Транс прајд у месецу поноса - јуну 2016. године.

"Нико није слободан док сви нисмо слободни, а надамо се и бољем следеће године", рекла је она и оценила да се у последњих девет месеци, откако је "она изашла из ормара", повехцала видљивост транс особа.

12:01 - КИРБИ: КАО СТО СЕ ОПХОДИТЕ ПРЕМА МИГРАНТИМА,ТАКО ТРЕБА И ПРЕМА ЛГБТ

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби поручио је данас да Србија, као што се добро опходила према мигрантима, тако треба да се опходи и према припадницима ЛГБТ заједнице, јер су они такође људска бића.

"Свако људско биће заслужује достојанство и тако и ЛГБТ популација. Они желе да буду нормалан део друштва. Као што смо видели како се Србија добро опходила према мигрантима овог лета, тако треба да се опходи и према овој заједници, која су исто људска бића", рекао је Кирби новинарима на Прајду.

Он каже да пошто ради у Србији, део је српског друштва, те је због тога и дошао да подржи ЛГБТ заједницу, као што подржава и све друге заједнице у овој земљи.

На питање новинарке да ли је геј, Кирби је рекао "не ја сам стрејт", и узвратио питањем новинарки да ли је она геј.

"Постоје геј људи и стрејт људи. Ја нисам ту да пресуђујем, већ то чини бог", закључио је амерички амбасадор.

ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА НА ПАРАДИ

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је данас пред почетак Параде да је дошао да подржи овај догађај, јер сматра да је важно да се лепа слика Београда пошаље у свет. "Слику Београда као отвореног града, где грађани не прихватају никакву дискриминацију, ни по верској, ни по расној, ни сексуалној основи", рекао је градоначелник.


МИЛЕТИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ ДРАСТИЧНО БОЉА АТМОСФЕРА

Члан организационог одбора Параде Поноса Горан Милетић изјавио је да је ове године драстицно боља атмосфера у којој се одржава Прајд, али да велики број припадника полиције и даље показује како ЛГБТ заједница живи.

"Ове године је драстично боља атмофсера, боља него прошле године, а нарочито него ранијих година када је Прајд био забрањиван. И то смо од почетка наглашавали", рекао је Милетић новинарима на конференцији на Прајду.

Он је оценио да је ово први Прајд који је нормално најављиван и где је све до сада ишло "прилично онако како су организатори и желели".

ЈОКСИМОВИЋ, МИШЧЕВИЋ, КУХНКЕ...

У Пионирском парку уочи почетка прве манифестације Понос транс особа пристижу поједини државни функционери, међу којима је министарка задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, и гости из иностранства.

Поред Јоксимовићеве ту је и шведска министарка културе и демократије Алис Бах Кухнке, као и државни секретар за Европу у министарству спољних полсова Немачке Миахел Рос и шефица преговарачког тима Србије у преговорима са ЕУ Тања Мишчевић.

ЗНАТИЖЕЉНИ ТУРИСТИ

Уз већу групу Јапанаца, који су са интересовањем фотографисали полицијски кордон на Теразијама, било је и неколико туриста из Пољске и Енглеске, који су се појединачно интересовали о чему се ради.

Посебно знатижељни били су и туристи из Јапана, који су на Тргу Републике питали полицајце шта се дешава.

 


ТЕРАЗИЈЕ: ПРИСТИЖУ УЧЕСНИЦИ

На Теразијама, где у простор иза металне ограде долазе учесници Параде поноса, стигло је и неколико трансродних особа, које су као и остали учесници око руке добили траке са ознакама Прајда.

Полиција је на Теразијама непосредно уз Палату Албанија превентивно појачала снаге, па је ту додатно распоређено 30-ак припадника Жандармерије.

На тој локацији се од раније налазе три оклопна возила Жандармерије, а по централним градским улицама, укључујући и Кнез Михаилову, распоређено је много полиције.

Репортери Тањуга јављају да током преподнева није било инцидената, а да полиција повремено превентивно прегледа посебно млађе особе које носе ранчеве.


УЧЕСНИЦИ ПРИСТИЖУ, НА УЛАЗИМА МИРНО

Учесници и представници медија пристижу на пунктове предвиђене за улазак у простор где ће бити одржани Парада поноса 2015 и Понос транс особа и како су Тањуговим извештачима на лицу места рекли представници организатора, нема никаквих проблема и све за сада тече како је и планирано.

Улази за учеснике параде поноса су Трг Славија, с тим што је померен нешто "ниже" ка Народној банци, Савски трг из правца Железничке станице и Трг Републике у смеру Теразија, а улази за транс прајд су такође Трг Републике и Славија и отворени су од 10 до 11.30 сати.

Иначе, уочи почетка тих манифестација затворени су прилази и распоређене јаке снаге полиције и жандармерије у опреми за сузбијање нереда, а атмосфера у граду је мирна.

ЗАТВОРЕНЕ УЛИЦЕ

Централне београдске улице од раних јутарњих сати су затворене за саобраћај , а присутан је велики број полицајаца и припадника специјалних јединица под пуном опремом.

Улице су затворне заштитним оградама, а полицијски кордони присутни су не само дуж улица којима ће се кретати учесници Параде Поноса, тако да нико не може да уђе у сам центар града без одговарајућих пропусница. На појединим местима налазе се се и оклопна возила.


СТЕФАНОВИЋ: НАСИЉЕ НЕЋЕ БИТИ ТОЛЕРИСАНО

Безбедносна ситуација пред одржавање Параде поноса је сложена, али полиција неће дозволити било какво насиље, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и позвао све грађане да буду мирни. Стефановић је поручио да насиље никада није и не сме бити одговор и да нецћемо дозволити да нас насиље поведе. "Ако вам се не свиђају неке ствари, не можете реаговати на то тако што ћете ићи да разбијате град и да се тучете са полицијом," рекао је Стефановић.

Он је нагласио да је Србија озбиљна држава која ником неће дозволити да се разбија и пали град или да неко буде повређен каменицама и да је зато одлучено да се Прада одржи. Министар је позвао све грађане да буду мирни, да "не посегну за каменицом или палицом", истакавши да полиција предузима све мере да очува јевни ред и мир и да неће бити дозвољен нити толерисан напад на полицајца који, како је рекао, раде најтежи посао у Србији.

"Шаљем упозорење свима који мисле да ће моћи да угрозе безбедност полиције и било ког грађанина на улицама, полиција на то неће гледати ни благонаклоно, ни уздржано, реаговаћемо муњевито и у складу са законом," казао је Стефановић.

Он је међутим изразио очекивање да такве реакције неће бити потребне и да ће се дан завршити мирно.

(Агенције)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

блм

20.09.2015 10:24

Цега се паметан стиди, будала се поноси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

20.09.2015 14:24

Аууу, пуна Србија тих трансиста.

Name

село

20.09.2015 10:29

Супер то је врло добар повод за бољи наталитет ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

село

20.09.2015 10:46

Немају алат за рад

Name

ВРС РВИ

20.09.2015 10:36

Смеће људског рода заједно са политичарима који су тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

20.09.2015 10:47

Након свега што су истрпили у ових 20 задњих година, није ни чудо што су обољели. Није свако једнако отпоран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анте

20.09.2015 11:02

Пара врти гдје бургија неце следеца ствар је приступ НАТО пакту без отпора са задовољством е мој народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

20.09.2015 11:13

СВЕ ЋЕ ОВО ДЈАВО ОДНИЈЕТИ СВАКАКО

Name

Србија

20.09.2015 11:15

Држава Србија у служби ђавола против властитог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

20.09.2015 11:27

Добро је. Педери добију батина сваки пут и на основу тога добију права да су угрозени и са својим правима угрозавају све остале, овако нико их не дира па неце имати на основу цега лобирати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патријархат

20.09.2015 11:52

Циме се поносите? Ста је ово Бозе драги, па зар си и ти дигао руке од нас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.09.2015 12:08

..."Затражили своја права и већу видљивост у друштву...," Можда би било добро да ходају без гаћа да би били више видљии.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

20.09.2015 13:22

Ово је у Београду нормално са обзиром да су су им Нијемци поставили власт и довели Блера . Тамо је инцидент кад Срби оду у цркву . Прореко је ово Старац Тадеј све добиће они Београд под водом

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

20.09.2015 17:35

Кад им немоземо забранит треба их игнорисати нетреба их гледати не излазити никако на улицу

Name

мали

20.09.2015 21:53

Мали,бас си мали и увјек цес бити. Досао мали да подрзи параду и тако посаље лијепу слику о Београду!