Одговорност за кризу ЕУ пребацује Србији

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да одговорност за решење мигрантске кризе лежи углавном на оснивачима Европске уније, који лоптицу тешке ситуације пребацују скоро искључиво на Србију, што није морално ни природно, а неће бити ни одрживо јер ситуација измиче контроли.

Србија 18.09.2015 | 11:32
Одговорност за кризу ЕУ пребацује Србији

"Ако неко у Европи размишља озбиљно о сигурности и безбедности, али и опстанку континента, време је да коначно кажу шта ће бити и да то спроведу све државе чланице ЕУ", рекао је Николић новинарима након отварања симпозијума гинеколога у Београду.

У супротном би, сматра председник Србије, могло доћи до парадокса, јер су до сад суседне државе бацале сузавац на људе на нашој територији, а ако почну и да их рањавају, то би могло да изазове лоше односе са тим држама.

"Без обзира што то нису наши грађани, они се налазе на нашој територији", додао је Николић.

Он је истакао да је очигледно да се појавила себичност међу неким чланицама ЕУ која је "вероватно подстицана".

Српски народ није себичан и издржаће колико буде могао, рекао је Николић.

"Све док буде било за нас, биће и за мигранте који су приморани да проведу више времена у Србији него што су планирали и него што је то нормално", рекао је Николић.

Он је оценио да је апсурдно да стандарде више поштује земља која није чланица ЕУ, него чланице које су се "отргле контроли", а не добијају никакав савет, прекор нити инструкцију из Брисела.

Код нас, напоменуо је Николић, помажу невладине организације, међународне организације и сви су, каже, обучени у одела која сигнализирају да се ту налази помоћ, а не носе пушке.

"Неке комшије се наоружавају против људи који из више разлога напуштају своју земљу, а један од њих је наравно рат", рекао је Николић и додао да "може само да замисли, ако и у некој новој држави буде наметнут рат, колико би људи могло да потражи спас у ЕУ.

На питање шта ће Србија даље чинити, председник је рекао да ће држава радити све што је чинила и до сада.

Он је додао и да је питање да ли је ЕУ спремна да пуца на људе који би рушили ограде у потрази за бољим животом.

"Европа је на великом искушењу да покаже да ли је била само отимач богатстава и територија или да размишља о свима на земљиној кугли као о људима", закључио је Николић.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јулио

18.09.2015 09:44

Браво Николицу,и ја се слазем овај пут са тобом, Европа је једна назалост како да казем ,,курва", све саме егоистицке,расистицке,националистицке свиње(цаст изузецима као сто су Србија,Сведска,Норге па и Њемацка,Аустрија) а ову Истоцну Европу треба фукару вратити под руску цизму поново и кандзијат само.Све сама папина биједа и јад

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

18.09.2015 10:10

Одличан говор и честитка Господину Николићу. Говор је на мјесту није се чуо од растурања бивше Југе овако искрен и добар до данас у овакој тешкој ситуацији за Србију. Гдје ЕУ и Брисел још ћуте и немају брзи одлука за проблем који су створили Србији и Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко Слабић

18.09.2015 11:00

Знас Николицу да ти људи не зеле остати у Србији да их молите. Другације би било да им морате осигурати смјестај,храну, дзепарац на дузе вријеме.Не би Србија издрзала ни мјесец дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

18.09.2015 11:20

А није ни нормално да толико народ нагрне у Еуропу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

семсо

18.09.2015 11:25

Овај Николиц је до сада увијек ваљао једну глупост за другом, али у овом слуцају је све исправно рекао. Оцигледно да ЕУ сам не зна у моменту ста и како да приступи овом проблему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор из Сведске

18.09.2015 11:47

Србија и јест крива, да је уцијенила ЕУ да неце пустити избијеглице имали би поен а овако их схаљу ко луди а сви остали стали!!! Драга Србијо на црну си листу доспијела. Ниста се не ради на томе да се заустави УЛАЗАК нових... На крају це ту многи остати, ил неце бит кредита ММФа

ОДГОВОРИТЕ