10 најљепших градова свијета

Лепота је у оку посматрача, али ће чак и највећи ситничари бити одушевљени лепотама ових градова.

Путовања 16.09.2015 | 13:53
10 најљепших градова свијета

Исфахан, Иран

Роберт Бајрон је у свом путопису из тридесетих година прошлог века “Тхе Роад то Оxиана” написао о Исфахану: “Исфахан је постао неизбрисив; урезао је своју слику у галерију места које цени свако од нас. Нисам му ја помогао у томе. Ти споменици су ми узимали сувише времена. Неко би могао месецима да их истражује и да их никад до краја не спозна. Од 11. века архитекте и неимари бележили су прилике у овом граду, промене моде, владе или веровања. Грађевине рефлектују та локална збивања; то је њихов шарм, онакав какав носи већина старих градова. Ипак врло је мало таквих места, попут Атине и Рима, која су право освежење за човечанство”.

Фиренца, Италија

Многи уметници и љубитељи уметности били су до суза дирнути лепотом града у Тоскани и велелепним галеријама и музејима, црквама и мостовима. Али његова лепота не лежи у тим најчувенијим местима. Она се крије у свакој калдрмисаној улици на којој се рађала ренесанса, а по којој данас дефилују и млади Италијани и стари мудраци. Немојте се зачудити ако и сами овде пустите сузу.

Луанг Прабанг, Лаос

Од како је добио статус светске баштине пре 20 година, Луанг Прабанг успео је да очува своју лепоту, користећи пораст броја туриста и новац који су остављали да обнови старе зграде и храмове. У долини на ушћу Меконга и Нам Кана у раскошној џунгли, овај магични град обједињује 21. са многим вековима у прошлости.

Париз, Француска

Многе нервира гужва коју у Паризу стварају многобројни туристи. Међутим, кад изађете из вреве око Ајфеловог торња и прошетате мање чувеним булеварима, схватићете зашто је и даље један од најлепших градова света.Лезите на траву у парку Бјут Шомон и обавезно обиђите музеј Орсеј.

Истанбул, Турска

Истанбул се не може упоредити ни са једним другим градом на свету. На сваком кораку можете видети трагове некадашње Отоманске империје, али и млада насеља попут Каракоја у којима се модерне стаклене зграде преплићу са старим елегантним кућама, синагогама и џамијама.

Сијена, Италија

Ако вам је Фиренца претрпана, онда пођите у Сијену, која има један од најлепших средњовековних тргова у Европи. То је мало место, направљено по мери човека.

Јерусалим

Свети град насељен је од 4000. године пре нове ере. Иако су политичке прилике у овом делу света увек нестабилне, туристи га посећују у огромном броју. Његове лепоте не можете искусити током само једне посете, па је потребно да му се вратите више пута.

Оксфорд и Кембриџ, Велика Британија

Пошто је немогуће одредити који је од ових градова лепши, стављени су на исту позицију. И један и други су храмови знања, позната студентска опијалишта и места са прелепом архитектуром. Осим тога имају и прелепе баште.

Њујорк, САД

Од стамбених зграда од црвене фасадне цигле до вртоглавих висина Емпајер стејт билдинга – грађевине Њујорка су атракција за себе. Још ако имамо у виду његове бројне музеје, јасно је зашто је једна од омиљених дестинација светских путника.

Рим, Италија

Рим је нека врста театра. Његова величина, остаци његових древних грађевина, невероватна градитељска вештина која се види на Колосеуму, Пантеону и у Форуму, показатељ су тога да је с разлогом понео назив “Вечни град”.

Б 92

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВОЈВОДА

16.09.2015 12:33

Још да их нису рушили и бомбардовали савезници, каква би то тек лепота била. Довољно је само погледати Колосеум, па да се види шта су светски хохштаплери и вандали урадили. Ни Београд нису тако уништавали. Цврц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

16.09.2015 12:49

Да их је још слозило и исписало љепо него све измјесано на срећу бар сам неки обишо од ови градова

ОДГОВОРИТЕ