ЕП - најава четвртфинала: Судар великана прије плана!

Евробаскет улази у завршну фазу, а први меч четвртфинала донеће нам и елиминацију једног фаворита за медаљу – Шпанија ће од 18.30 играти са Грчком.

Кошарка 15.09.2015 | 15:00
ЕП - најава четвртфинала: Судар великана прије плана!

Домаћин Француска на папиру би требало да има много лакши посао, пошто ће за противника од 21 час имати Летонију.

Преостала два четвртфинална окршаја на програму су у среду, а састају се Србија – Чешка (18.30) и Италија – Литванија (21.00).

Шпанија – Грчка (18.30)

У досадашњем току такмичења Хелада је показала знатно више. Играли су Грци карактеристичну тврду кошарку на мали број поена, што се и види по статистици јер су други по броју дозвољених поена противнику – 65,7 у просеку.

Међутим, далеко од тога да немају оружја у нападу – вођа тима је Василис Спанулис, он ће преузимати одговорност у завршници, али ће и креирати простор за саиграче. Међу њима има много оних који су дорасли великим изазовима – Јоргос Принтезис специјализовао се за велике утакмице, Слукас је више пут демонстрирао смиреност под притиском, а центарски пар Бурусис-Куфос потрудиће се да отежа посао Гасолу што је могуће више. Бурусису су године одузеле од брзине, а никада није ни био баш експлозиван, тако да ће велики терет пасти на 26-годишњег Куфоса.

Значајан на страни помоћи и у скоку биће Јанис Адетокумбо, Зисис и Калатес биће ту да унесу смиреност у позиционом нападу, Манцарис ће покушати да додатно учврсти одбрану у својим минутима, а дубина ротације Грчке види се и по томе што мало простора добијају Папаниколау и Перпероглу.

Управо то може да буде проблем Шпанаца – због изостанака су за нијансу тањи него иначе, а додатни проблем представљају повреде. Руди Фернандес прескочио је меч осмине финала, са повредама се муче и Гасол и Рибас, али селектор Скариоло није желео много да говори о томе пред меч четвртфинала. Једно је сигурно, Шпанцима ће за Грке бити потребан сваки расположив играч, поготово што у досадашњем току Евробаскета ’Фурија’ не блиста – било је исувише падова у одбрани (у нападу су додуше најефикаснији на ЕП са просечно 88 поена), а утисак је и да хемија у тиму није на задовољавајућем нивоу.

Ипак, четвртфинале јесте утакмица која мења све, то смо виђали често у прошлости, а чињеница је да Шпанија има имена која могу да јој донесу и златну медаљу. Уз то, Грчка јесте остварила све победе, али је имала и много лакше противнике од ’Фурије’, што може да буде мач са две оштрице пред двобој у Лилу.

Очекује нас право уживање, ово је сигурно дерби четвртфинала и немојте га пропустити.

Историја: Грци су савладали Шпанију у другој фази Евробаскета пре две године, али пре тога је ’Фурија’ славила шест пута – у финалу СП 2006. године (сећате се, када је Грчка савладала САД, а онда изгубила од Шпаније без Пауа Гасола), а затим и у полуфиналима на ЕП 2007. и 2009. године.

Податак од значаја: У Грчкој је до сада само Спанулис играо више од 23 минута по утакмици, а Шпаније има петорицу играча са више од 23 минута у просеку (Гасол, Љуљ, Рибас, Родригес, Фернандес)

Најбољи стрелци: Гасол 23,0 и Миротић 13,5 – Куфос 11,0 и Спанулис 10,8
Најбољи скакачи: Гасол 7,8 и Миротић 6,5 – Куфос 6,7 и Бурусис 6,0
Најбољи асистенти: Љуљ 4,7 и Родригес 4,2 – Спанулис 5,6 и Калатес 5,0

Француска – Летонија (21.00)

Домаћин се кроз групу прошетао са пола снаге, а ако се неко и забринуо после нешто лаганијих партија ’Триколора’, разуверен је у осмини финала када су Паркер и другови Турску оставили на само 53 минута.

Француска има тројицу играча екстра класе – Паркера, Батума и Дијаа, а све им је ближи и Руди Гобер, који је додатно побољшао и вишедимензионалном учинио и тако снажну одбрану Француза. Та одбрана почива на сјајним атлетским предиспозицијама скоро свих у тиму и могућности да доста тога преузимају. Одатле воле да граде брзу игру, али далеко од тога да немају решења у позиционом нападу, уз играче високе спортске интелигенције попут Паркера и Дијаа, као и нападачки потенцијал Де Колоа.

Физичка супериорност нарочито би требало да дође до изражаја у дуелу са Летонијом, екипом која не воли баш игру са много контакта. Због тога ће посебно бити значајна улога Каспарса Берзинша, 211 цм високог крилног центра, који је уз Даириса Бертанса најбољи играч екипе на ЕП.

Летонци су слабо почели ЕП на домаћем терену у Риги, савладали су Словенију у осмини финала, али нису понудили ниједан убедљив разлог зашто би неко типовао на сензацију у дуелу са Француском.

У најави меча рекли су да много боље играју када им је проток лопте брз, а видећемо колико ће ривал сада то дозволити. Летонци ће бити растерећени и уздају се углавном у шут за три поена, па би могли да намуче ’Триколоре’ и евентуално да их унервозе. Међутим, чак и да се то деси, Француска би требало да добије утакмицу на суви квалитет и да се пласира у полуфинале.

Историја: Летонци су последњи пут били у четвртфиналу Евробаскета у Турској 2001. године – тада су налетели на моћну Југославију, то је онај меч у којем смо почели шутирајући тројке 8-8. Французи су годинама у врху европске кошарке, сада су бранилац титуле, а добили су Летонију у сва три досадашња окршаја на европским првенствима.

Податак од значаја: Французи су тим који дозвољава најмање поена на ЕП (64,7), а четврти су по броју убачених поена (80,5). Са друге стране, Летонци су четврти по броју примљених поена (67,5), али су тек на 19. позицији по датим поенима (70,2).

Најбољи стрелци: Нандо де Коло 12,2 и Тони Паркер 11,2 – Даирис Бертанс 10,3, Јанис Стрелнијекс и Каспарс Берзинш по 9,8
Најбољи скакачи: Жофре Ловерњ и Руди Гобер са по 6,7 – Роландс Фреиманис 6,0 и Јанис Тима 5,3
Најбољи асистенти: Борис Дијао 4,2 и Тони Паркер 3,7 - Јанис Стрелнијекс 5,5 и Даирис Бертанс 3,3

Коментари / 0

Оставите коментар