Протест незапослених просвјетних радника

Незапослени просвјетни радници у Брчком почели су вишедневна протестна окупљања са захтјевом да им се омогући рад по уговору умјесто хонорара за већ запослене колеге.

Република Српска 08.09.2015 | 16:20
Протест незапослених просвјетних радника

„Међу 260 професора и учитеља на Бироу има и оних који на посао чекају дуже од пет година, а у брчанским школама и овог септембра, док Влада и даље само најављује конкурсе, наставу изводе запослени радећи по двије смјене. Захтијевамо тај привремени посао до окончања конкурса јер би нам плата, макар и на неколико мјесеци, вратила наду да треба остати овдје и вјеровати у будућност", каже професор енглеског језика и књижевности Маријана Шпирић која седам година чека запослење.

Брчко је град апсурда и није никакав примјер остатку БиХ, ријечи су професора разредне наставе Дејана Бијеловића који је на евиденцији незапослених од 2010.

„Престао сам вјеровати да ћу овдје радити и живјети од свог рада. Очито је да о нама али и о квалитету наставног процеса, ова власт и не разимишља. Питам се, а чудно је да и родитељи не реагују - каква је то настава коју мјесецима изводи учитељ или професор са двоструком нормом? Наши су родитељи улагали у наше школовање, а данас, док власт запошљава запослене, улажу у наше преживљавање", закључује Бјеловић.

У школама је слободно чак 206 радних мијеста, од чега близу 200 у настави.

У Влади кратак одговор - конкурси ће бити расписани, а кад ће - не зна се, али уговора нема без ребаланса буџета.

Иако су и они и посланици у Скупштини уредно позвани да одговоре на питања учесника, за сада мирних протеста, нико се није одазвао.

Не одустајемо. Остаћемо у Омладинском центру из дана у дан, а уколико Скупштина не удовољи нашем захтјеву, од наредног понедјељка излазимо на Трг правде гдје ћемо наставити протест, поручили су незапослени професори и учтељи из Брчког.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар