Лефкада - успавана љепотица Јонског мора

Лефкада ће вас опчинити нестварном бојом воде и душом коју још није изгубила. Неке од најлепших плажа Медитерана, Егремни и Порто Кацики, налазе се овде. Очарала је Аристотела Оназиса

Путовања 08.09.2015 | 09:40
Лефкада - успавана љепотица Јонског мора

Називају је успаваном лепотицом, скривеним бисером Јонског мора, фениксом који се рађа из пепела. Лефкада ће у вама пробудити противречне емоције - од опчињености до исцрпљености. Мало острво које је дом за само 22.000 људи, од туриста тражи стрпљење и добру кондицију. Нуди, ипак, знатно више: неке од најлепших плажа не само Грчке, већ и Медитерана, прилику да ходате улицама у којима је уточиште проналазила оперска дива Марија Калас, шансу да разговарате са љубазним мештанима који не заборављају своје добротворе, осећај спокоја који је у другим летовалиштима ишчилео под налетом масовног туризма.

До острва ћете доћи лако јер је врло близу копна са којим је повезано 50 метара дугим понтонским мостом. Први град до ког долазите је истоимена престоница. Дочекаће вас живописне дрвене куће са металним крововима, марина у којој су усидрене јахте, дрвени мостови за пешаке на мору. Изненадиће вас податак да је све то изграђено пре нешто више од пола века, јер су разорни земљотреси 1948. и 1953. уништили највећи део града и острва.

Становници су успели да обнове своје куће и да направе град као из бајке чијој магичности нису одолеле ни највеће звезде тог доба. Још се препричава како су 60-их, грчки тајкун Аристотел Оназис и његова дугогодишња љубавница Марија Калас посетили фестивал народних песама и игара и пратили програм са истих места као и остатак публике. А онда је Марија, у живописној летњој хаљини без рукава, понета атмосфером, устала и упитала да ли може да пева. Збуњеност посетилаца убрзо је заменило одушевљење, па је Каласова срећницима који су се у правом тренутку нашли на правом месту приредила незабораван догађај отпевавши арију из опере "Кавалерија рустикана".

Развој Лефкаде уско је повезан са Оназисом, који је нарочито велики траг оставио у Нидрију, данас најпопуларнијем летовалишту на острву. Нидри је постао познат 1962. године када је Оназис купио оближње острво Скорпиос, али је често долазио да обедује у локалним тавернама и исприча се са житељима. У знак захвалности за развој града, мештани који га нису доживљавали као богаташа, већ као једног од својих, подигли су му споменик. Статуа на којој је уцртан Оназисов мото "Човек мора да скроји своју судбину" налази се у луци и "гледа" на Скорпиос. Дух грчког бизнисмена осетићете и у кафићима украшеним његовим фотографијама са Маријом Калас, али и у очима старијих мештана чије очи заискре на помен његовог имена.

На мање од сат пешачења од Нидрија је водопад Димосари. Издржљиви туристи спас од летњих жега проналазе у језерцету кристално чисте и ледене воде у које се слива Димосари. Не долазите овде у јапанкама, јер на путу до водопада стоји клизаво камење, па је удобна обућа неопходна за уживање у природној лепоти.

Вожња по острву напорна је за возаче поготово када траже паркинг на некој од атрактивних плажа, али је одмор за очи за сувозаче. Мада је Лефкада име добила по грчкој речи за бело, што се односи на литице које ћете видети на западној обали, она је заправо зелена. За то су заслужне подземне воде које су допринеле бујању четинара. Борови и маслине су свуда, због чега Лефкаду зову и зелено острво.

Пут од Нидрија ка југу води до Василикија, симпатичног месташцета окруженог брдима. Ово село је рај за сурфере, углавном Британце и Аустралијанце, који свакодневно приређују представу на отвореном покушавајући да савладају основе једрења. Кад вам досади да их гледате, седните на бродић који на сваких сат полази из луке и води до једне од најлепших плажа Лефкаде, Агиофилија. Уживање у кристално чистој води може вам покварити само несносна гужва јер је плажа мала и доступнија од осталих, па се сви сјате на њој.

Управо је доступност плажа, главног адута Лефкаде, велика мана острва. Одлазак до најбољих које се налазе на западној обали намучиће вас, а неретко претворити у авантуру. Останак на њима такође неће пријати размаженим туристима јер су кафићи и тоалети мисаона именица. Једина уређена и организована је Катизма, огромна пешчана плажа, али немојте пропустити дивљи Милос до ког ћете доћи пешачењем кроз шуму или Галос пре кога ћете морати да савладате стрм прилаз са много серпентина.

Са Лефкаде не можете отићи док не видите Порто Кацики, која је неколико пута проглашавана за најлепшу плажу Европе. Њено име у преводу значи залив коза јер су некада само ове животиње могле доћи до ње. Сада је приступ олакшан, па треба да пређете само сто степеника. Водите рачуна како се паркирате да вам се не би десило исто што и једном Италијану који је, причају мештани, заборавио да повуче ручну, па му је ауто слетео у море.

За крај оставите, по многима најлепши Егремни. Гледајући фотографије ове плаже, вероваћете да је реалност улепшана. Али, није. Егремни изгледа баш као на фотографији. Нестварно плаво море, бели песак и литице, уз дужину од два километра, што значи да је ретко гужва, чине је бисером Лефкаде. Тачно је да ћете до ње морати да пређете 300 исцрпљујућих степеника, али потрудите се. И да нема ништа друго, на Лефкаду вреди отићи само због Егремнија.

Знају то сви туристи који се годинама враћају Лефкади у жељи да поново виде ту нестварну боју мора, довољну да окрепи душу до наредног летовања.

СВЕТИОНИК ОДУЗИМА ДАХ

Посете вредан је светионик који се налази на литици на југу острва. До заштитног знака Лефкаде води неасфалтиран пут, па морате возити споро и опрезно како бисте на одредиште стигли у једном комаду. А кад стигнете, опет ћете, по ко зна који пут док сте на острву, изговорити речи: "Исплатило се". Поглед који одузима дах "пуца" на Кефалонију и Итаку, а спектакуларни залазак сунца даје снагу за повратак. А према легенди, нису се сви вратили. Славна грчка песникиња Сапфа овде је наводно извршила самоубиство скочивши са литице високе 30 метара због неузвраћене љубави.

РУСИ ИЗНАЈМИЛИ ОНАЗИСОВО ОСТРВО

Бродићем из Нидрија можете доћи до Оназисовог Скорпиоса на који не можете пристати, али се можете усидрити у близини. Недавно га је на 99 година изнајмила ћерка руског милијардера Дмитрија Риболовљева за, како се прича, суму од сто милиона фунти. У замену је добила три куће, писту за слетање хеликоптера, луку за бродове и непроцењиви престиж да се шета по острву за које су раније били заинтересовани Мадона, Бил Гејтс, Ђорђо Армани. Не без разлога - Оназис се на Скорпиосу венчао са Џеки Кенеди, ту је касније сахрањен, а овде леже и гробови његове ћерке и сина.

(Новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лариса

09.09.2015 16:11

Ста це вам цланак о Лефкади кад семберци знају само за Будву и Паралију???

ОДГОВОРИТЕ