Чеда Јовановић се поново задужио

Фирми Чедомира Јовановића прошле недеље одобрен милионски кредит. Шеф ЛДП милион евра мора да врати Робним резервама за "позајмљену" пшеницу, док другим милионом рефинансира дуг у другој банци.

Србија 07.09.2015 | 21:16
Чеда Јовановић се поново задужио

После политичке пропасти, лидер ЛДП Чедомир Јовановић запао је и у велике финансијске проблеме, из којих покушава да се извуче узимањем милионских кредита, открива Информер!

Јовановић је, како сазнајемо, преко своје фирме "Агрохуб" прошле недеље узео кредит од чак два милиона евра, и то код државне Поштанске штедионице.

Одакле гаранције?

Позајмљеним милионима Јовановић ће покушати да се, бар привремено, извуче из нагомиланих проблема. Најпре, он милион евра мора одмах да уплати Дирекцији за робне резерве, која је против њега и његове супруге Јелене поднела кривичну пријаву због украденог државног жита.
Другим милионом лидер либерала рефинансираће стари кредит, својевремено узет у другој банци.

- Милион евра мора "у року од одмах" да плати Робним резервама. Против њега и његове жене Јелене, као сувласника фирме "Агропослови", поднета је кривичну пријаву због крађе милионски вредног државног жита које су "чували" у својим силосима - истиче саговорник Иформера.

Права дилема за све упућене у овај случај јесте то како су Јовановићи гарантовали за два милиона евра добијених у Поштанској штедионици.

- Нико не зна чиме је гарантовано за кредит. Јако је то чудно, кад се зна да су му фирме у дебелом минусу. Неки чак тврде да је морао да заложи сву имовину свог врло имућног таста Мијата Савића, бившег директора РФЗО – преноси извор Информера.

"Агрохуб" дугује радницима пет плата!?

Поједини радници "Агрохуба", којем је Поштанска одобрила вишемилионски кредит, протестовали су пре месец и по дана тврдећи да им лидер ЛДП дугује чак пет плата!

Истовремено, Чедини "Агропослови", који су пре само две године имали профит од 18,5 милиона динара, налазе се у стечају од 30. јула ове године. Ова фирма само Марфин банци дугује 24 милиона евра.

Трагом ове информације позвали смо јуче Чедомира Јовановића, али он се није оглашавао овим поводом, као ни његова супруга Јелена.
Портпарол ЛДП Иван Најденов истакао је да странка нема никакве везе са Чединим пословањем.

- ЛДП није адреса за ваше питање. Позовите "Агрохуб", па видите с њима - објаснио Најденов, док се на телефон "Агрохуба" јуче нико није јављао.

Марио Спасић из Савета за мониторинг позива надлежне да озбиљно испитају на основу чега је Јовановић добио овај, али и бројне раније кредите.

- Посебно треба проверити да ли је Чеда искористио своје политичке везе и контакте не би ли добио овај зајам, јер ми "смртници" бисмо тешко добили толики новац у таквој ситуацији. Ако је кредит добила његова фирма, а он део новца искористио да би вратио старе дугове, онда је реч о ненаменском трошењу средства и за то се може и кривично одговарати - истиче Спасић.

Шуковић: Проверити!

Бивши члан Савета за борбу против корупције Данило Шуковић истиче да је сумњиво што је Јовановић узео кредит преко једне фирме да би покрио дугове друге.

- Треба проверити финансијску способност "Агрохуба". Такође, надлежни морају да утврде да ли се милиони који су узети од Поштанске штедионице наменски троше. Уколико то није случај, на делу су мутне игре и сумњиви послови - закључује Шуковић.
 
Извор: Информер

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Патриота

07.09.2015 19:23

Он мозе а ја не могу ни овај да враћам

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоб

08.09.2015 06:53

На Балкану само клипани могу имати бизнис. Исправни се не могу уклопити никако.

ОДГОВОРИТЕ