Власт одговорна за сиромаштво

Сиромаштво је једна од најзначајнијих, најпарадоксалнијих и највидљивијих друштвених појава, речено је  на међународном научном
скупу “Сиромаштво и друштвени развој” у Палама.

Република Српска 05.09.2015 | 16:36
Власт одговорна за сиромаштво

Сиромаштво све више узима маха, али се држава не бави тим проблемом нити покушава урадити нешто по том питању.Социолози одавно упозоравају да је сиромаштво постало кочница друштвеног развоја, а да се суштинско рјешење налази у одговорности политике, друштва и науке.

Међутим, у Републици Српској власт већ одавно не интересује мишљење струке, нити је занимају скупови посвећени горућим проблемима у земљи.

"Власт нема интереса да такво нешто организује, јер би се онда разголитиле све ствари. Са једне стране су пензионери, са друге незапослени. Све је то гола биједа. Са треће стране су људи који раде. Нико о тим радницима не размишља. Мјесец дана ради, дневно по осам сати и више, мање има од двије стотине евра. Може ли човјек да живи од тога?”, каже предсједник Социолошког друштва Републике Српске.

Социолог Драго Вуковић сматра да се нико озбиљно не бави сиромаштвом, те да се као тешка појава углавном потискује као небитна тема, у политици па и у науци.Сиромаштву доприносе и миграције прије свега младих људи у иностранство, али и из сеоских и мањих градских средина у административна сједишта, па неки дијелови земље остају пусти или насељени претежно старачком популацијом.

То, према мишљењу социолога, оставља катастрофалне посљедице, које ће се посебно одразити у будућности."Чак и под претпоставком да дође до неког економског напредовања, поставља се питање ко ће бити радна снага? Ми ћемо имати ситуацију да ће бити слободних радних мјеста, а да неће имати ко да их попуњава”, истиче професор на Филозофском факултету у Београду Мирјана Бобић.

“Институција која треба по том и другим питањима нешто да предузме јесте она која има одговорност и ресурсе – држава. Мора водити политику која ће за циљ имати рјешавање питања миграција, демографских посљедица. Док су главна питања нека друга, све ће ово ићи и даље”, поручује предсједник Српског социолошког друштва Срђан Шљукић.

Док се политичари на нашим просторима баве претежно "националним питањима" и личним интересима, све више становништва је сиромашно. Није у питању само економско, већ је проблем и духовно и културно сиромаштво које из тога произилази.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Борис

05.09.2015 15:09

А народ који је све голи пробисвјет и љенцина није ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

05.09.2015 15:16

ТО ЈЕ ГЛУПОСТ, ЗА СИРОМАШТВО ЈЕ ЈЕДИНО ОДГОВОРАН ОВАКО ГЛУП НАРОД, ЈЕР ДА ЈЕ НАРОД ПАМЕТАН ОНДА ВЛАСТ НЕ БИ СМЈЕЛА КРАСТИ, ЈЕДНОСТАВНО ЗАР НЕ, ТО ОНИ ЗНАЈУ И ЗАТО СЕ НИКОГ И НЕ БОЈЕ НИТИ У ШТА ВЕРУЈУ, ТО СУ БЕЗБОЖНИЦИ ПОПУТ ОНОГ КАЈЕ ИЗ М.ГРАДА КОЈИ ПЕРЕ СВОЈУ САВЕСТ ГРАДЕЋИ ЦРКВЕ У КОЈЕ НИКО НЕ УЛАЗИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

05.09.2015 18:44

Потпуно си у праву.....ветеран

ОДГОВОРИТЕ