Србија: Шта се највише краде по маркетима?

Бомбоњере, виски, скупоцена вина, купке, креме за сунчање од 1.000 динара… Не, ово није просечан садржај потрошачке корпе неког “буржуја”, већ оно што Срби у маркетима најчешће – краду.

Србија 05.09.2015 | 12:50
Србија: Шта се највише краде по маркетима?

“Осим једне госпође која је неке бомбоњере сакрила испод сукње, закачивши их подвезицама, издвојио бих господина који је дошао у дуплим панталонама, па украдену робу сместио у међупростор “ - кажу из једног хипермаркета.

Као и у свим трговинама овог типа, у једном од наших најпознатијих ланаца објеката за малопродају прехрамбене робе, након урађеног пописа утврђује се које производе је потребно пратити, јер се константно бележи њихов мањак.

Списак који тада настаје, са варијацијама на тему, изгледа овако: жваке, бомбоњере, чоколаде (15 различитих врста), кафа (нес, домаћа, 3 у 1), шампони, нутела, еурокрем, киндер јаја, маслиново уље, рио маре, памперс пелене, виски, вињак…

– Врсте артикала који спадају у ризичне производе се разликује од месеца до месеца, као и од објекта до објекта, али је то у принципу то. Нама се не дешава, али чујем од колега у другим продајним ланцима да им често краду детержент за веш и то паковање од 3 килограма, што баш није лако изнети – каже наша саговорница, напомињући да се “најпопуларнији” производи скоро по правилу своде на оне који су скупи, а ситни.

Сходно димензији предмета који желе да понесу са собом кући, претходно га не плативши, осим традиционалног трпања у џепове, ситни лопови имају широк дијапазон врло маштовитих метода њиховог “паковања”.

Како смо сазнали, најоргиналнија (или најсмелија) била је средовечна жена која је украла вок тигањ и сакрила га испод шешира.

Раме уз раме са њима стаје једна београдска породица која је у свој поход, крајње непромишљено, повела и своје двоје малолетне деце.

– Дошли су до касе са пуном, великом корпом у којој је било чак и неких скупих вина. У једном тренутку, једно од деце се почешало, и како је подигло мајицу, колегиница је приметила да код себе има неке чоколадице. Кад смо посумњали да је то само врх леденог брега, родитељи су се успаничили, што је најчешће сигуран знак да су наше сумње оправдане. После препирања и негирања, предали су све што су узели: ту је било чоколада, вискија, па чак и вина од 9. 000 динара – присећа се наш саговорник.



Према његовим речима, најзанимљивије од свега је што су успели да неприметно узму робу у укупној вредности од скоро 40.000 динара, док је оно што су планирали да плате вредело 6-7 хиљада!

Наравно, постоје и они који се не труде да сакрију то што су украли, већ имају другачији приступ: не рачунајући оне који у самом објекту нешто поједу и попију, а онда амбалажу негде “сакрију”, лопови претежно прибегавају томе да прелепљују стикере са ценама.

То изгледа тако што неко купи скупље јабуке, а кад их сам мери укуца шифру јефтинијих, или ниже цене залепи на скупље производе, а оне јефтиније, са којих их је скинуо, остави негде у радњи, што запослени често сазнају много касније.

– Највећи проблем је што има доста повратника, јер не постоје санкције. Наравно, ми то интерно другачије решавамо. Имамо камере, разне методе да схватимо ко шта и када краде, па се све то пре или касније реши – овако или онако – напомињу у овом хипермаркету.

Извор: Телеграф

Коментари / 0

Оставите коментар