Чепурин: Србија тампон зона за избјеглице

За Србију је потпуно реална опасност да због повратног таласа избјеглица постане талац неефикасне миграционе политике ЕУ и "тампон зона" сталног боравка миграната, упозорио је руски амбасадор у Београду Александар Чепурин.

Србија 04.09.2015 | 14:40
Чепурин: Србија тампон зона за избјеглице

Он је на скупу "Грађанска одбрана као основа националне безбједности државе", одржаном у Руском дому у Београду, истакао да се Србија може суочити са два проблема, односно да с једне стране дневно у њу улази око 2.000 избјеглица, а да истовремено почне њихово враћање из западних земаља.

Чепурин је упозорио на опасност да се од Србије направи "тампон зона" за избјеглице и додао да треба размишљати о интересима Србије, уз цијелу љубав према ЕУ.

Он је истакао да је проблем за Србију не само у томе да мигранти изазивају одређени дискомфор становништва и да су потребна средства за помоћ, него и у опасним потенцијалним посљедицама.

Чепурин је навео да је опасност и у намјерама неких актера да "помогну" да Србија постане центар за стални боравак избјеглица и да направе од Србије својеврсни "резервоар за сакупљање".

Американци и Британци су се сакрили иза океана и Ла Манша. Балтичке државе не желе избјеглице. Мађари граде зид, а Србија де факто помаже ЕУ на све могуће и немогуће начине да смањи терет, рекао је Чепурин и додао да се на крају крајева Србија суочава са посљедицама које није изазвала.

Он је подсјетио да се Србија на хуман начин односи према избјеглицама, те навео да је Русија упозоравала Запад на негативне посљедице погрешне политике насилног наметања својих стандарда, прије свега, од америчких партнера, те додао да је Русија спремна за дијалог у рјешавању избјегличког проблема, којем је потребно глобално рјешење.

Коментари / 0

Оставите коментар