Бјелица: Меч по меч и то је то!

Један од водећих играча националног тима верује да је ова генерација заслужила да коначно наступи на Олимпијским играма.

Кошарка 04.09.2015 | 21:15
Бјелица: Меч по меч и то је то!

Током претходног четворогодишњег циклуса (2008-2012), када је на челу репрезентације Србије био Душан Ивковић, наступ на Олимпијским играма у Лондону потенциран је као циљ у свакој прилици.

"Пролазна времена" у Пољској 2009. и Турској 2010. била су изванредна, али када је било најпотребније, у Литванији 2011. се нису поклопиле коцкице и та екипа је наредног лета уместо на највећој смотри светског спорта играла на простору од Исланда до Естоније, у квалификацијама за Еуробаскет 2013.

После седмог места у Словенији није било пуно разлога за оптимизам, али долазак Александра Ђорђевића на клупу унео је нову енергију, на сцену су ступили и неки нови играчи, па је изненађујућим пласманом у финале Светског првенства опет постао веома актуелан и, чини се, реалан, сан о повратку на ОИ након 12 година.

Немања Бјелица (27 година, 208 цм) је уз Милоша Теодосића и Стефана Марковића играч који је ту од почетка ове приче до данас, али и једини који од лета 2009. није пропустио ниједну акцију репрезентације.

У дресу Србије доживео је много тога и лепог и непријатног, а сада, као важећи МВП Евролиге и кошаркаш са НБА уговором, жели да "орлове" одведе тамо где нису стигли четири године раније.

"Не треба сакривати очекивања. Највише бих волео да се освоји злато, али бих се задовољио и пласманом на Олимпијске игре, односно финалом Еуробаскета, пошто мислим да је ова генерација стварно заслужила да оде у Рио. Лондон нам је промакао, надам се да ћемо следеће године бити тамо", рекао је Бјелица пред полазак за Берлин.

Утисак је да репрезентација никада није имала тако тиху и ненаметљиву особу у тако важној улози.

Наравно, Бјелица најгласније "говори" игром, са лоптом у рукама, када на позицији крилног центра представља "мисмеч" за већину чувара. У овом тренутку, вероватно јединствен играч у европској кошарци и на нашу срећу - наш!

"Репрезентацији Србије никад није појединац доносио успехе као што је, рецимо, сребрна медаља са Светског првенства. Ми смо једна целина, прави тим и то је наша највећа снага", скромно ће Немања Бјелица.

"Многи ме питају зашто сам тако миран? Једноставно, чувам неке ствари у себи. Верујем да треба бити опрезан, не плашити се никога, али респектовати сваког противника, као што каже и селектор. Једино тако можемо да урадимо нешто".

За разлику од Шпаније прошле године, када им је мало ко давао веће изгледе за освајање медаље, очи јавности и противника биће уперене у "орлове" од почетка, дакле од дуела са Шпанијом у суботу (18.00).

"То што смо вицешампиони света треба да нам буде додатна снага. Идемо утакмицу по утакмицу - боже мој, не можемо у свакој да победимо, али треба увек остати хладне главе. Текма по текма и то је то", поручује "Бели".

До финала ће их бити осам. Систем такмичења је исти као на Мундобаскету 2014, само без накарадног "укрштања", са циљем да се онемогући дуел Шпанаца и Американаца пре окршаја за злато.

Коментари / 0

Оставите коментар