Орбан Вучићу: Шаљемо и војску на границу

Мађарски премијер Виктор Орбан је из Брисела телефоном разговарао са председником Владе Србије Александром Вучићем о избегличкој кризи.

Србија 03.09.2015 | 22:49
Орбан Вучићу: Шаљемо и војску на границу

Како је саопштио шеф Прес службе Орбановог кабинета Берталан Хаваши премијери Мађарске и Србије су разговарали о кризној ситуацији изазваној масовном миграцијом на границама Србије и Македоније.

Орбан је, како се наводи, обавестио Вучића о новом закону о пограничним контролама које ће мађарски парламент ускоро усвојити, што ће омогућити слање јаких полицијских и војних јединица на границу са Србијом од 15. септембра, навео је Хаваси.

Очекује се да ће имигранти и кријумчари људима потражити нове транзитне путеве заобилазећи Мађарску, рекао је Орбан Вучићу, додавши да се земље у региону морају припремити за ту ситуацију.

Према његовим речима, Вучић је рекао Орбану да Србија испуњава своју обавезу регистровања тражилаца азила који стижу из Македоније, иако Македонија не спроводи контроле на границама.

Иначе, мађарски премијер се налази у Бриселу где разговора са лидерима Европске уније о проблему миграције, наводи мађарска агенција.

Мађарска усваја нове мере за заустављање избеглица

Виктор Орбан најавио је данас у Бриселу нови пакет мера за решење избегличке кризе који ће ступити на снагу 15. септембра и изразио уверење да ће Мађарска корак по корак успети да успостави контролу над спољном границом шенгена што је њена обавеза као чланице ЕУ.

На заједничкој конференцији за новинаре са председником Европског парламента Мартином Шулцом, Орбан је подсетио да је дуж јужне границе, према Србји, подигнута ограда као физичка баријера која би требало да спречи прилив избеглица и миграната и додао да је мађарски парламент сачинио нови пакет мера за контролу граница који ће се примењивати од 15. септембра.

"Имамо недељу дана за припреме. Обавестићемо све, и тражиоце азила, и кријумчаре и суседне земље шта су нова правила и како ће изгледати нова пракса и како ће се улазити у Мађарску и онда ћемо после недељу дана почети примену. Верујем да ће то бити успешно, можда не одмах али корак по корак Мађарска ће успети да конторлише своју границу и да испуни своје европске обавезе", рекао је.

Осим 175 км дуге ограде дуж границе према Србији, те мере предвиђају и пооштрење кривичног закона, чиме би за илегални прелазак границе или оштећење ограде била предвиђена казна до четири године затвора и размештање додатних снага за одбрану мађарско српске границе од прилива избеглица.

Орбан је рекао да и у Мађарској и у Европи влада страх јер европски лидери нису у стању да контролишу избегличку кризу и нагласио да су правила јасна и да је за контролу граница одговорна земља која има спољну шенгенску границу као што је Мађарска.

"Дошао сам овде да кажем председнику Шулцу да Мађарска чини све што је могуће да обезбеди да се ствари регулишу", рекао је Орбан подсетивши да је на самиту ЕУ у јуну одлучено да свака гранична земља шенгена ојача граничну контролу и примени европска правила.

Орбан је додао да је Мађарска учинила све да то испуни и затражио од Шулца да пренесе европским посланицима да престану да критикују Мађарску због тога што испуњава своје оабвезе.

Председник Европског парламента Мартин Шулц рекао је да за избегличку кризу неопходно заједничко европско решење и апеловао на Мађарску да се приклони трагању за тим заједничким решењем уместо да заузима национални приступ.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

илија

03.09.2015 11:42

Инвазија азиланата на Србију је осмишљени план Ватикана. Ватикан ће нас уништити са азилантима! Ватикан је геј енклава. Ватикан нас је са бомбардовањем вратио у камено доба, а сад изводи инвазију са азилантима. Ватикан је закувао верски рат на Блиском Истоку имеђу Шита и Сунита ради отимања ресурса и инвазије са азилантима. Европска унија је Карнегијев план из 1922. године Уједињеној Европи. Карнегијев палн предвиђа да се одрекнемо: 1.Националног 2. Расног и 3.Културног идентитета. Да се укрштамо са Азијатима и обојенима, стварајући мултинационално друштво једнаких особина, које Ватикан лако може да контолише. Карнегијевим планом Уједињена Европа треба да нестане. Евроска унија представља геноцид. Ангела Меркел и Ван Ромпеј су добитници Карнегијеве награде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

илија ре

03.09.2015 13:23

Јос да призна Косово и Томину диплому и Ватикан је готов.

Name

блбл

03.09.2015 13:25

Они само пролазе кроз Србију и не праве никакве проблеме. Засто бих им то забранили? Сматрас ли исто да је инвазија то сто само у Аустрији зиви преко 300 000 срба?

Name

Ре.Илија

03.09.2015 13:35

Неприцај . Глупости кад ниси компетентан да коментарисес ствари о којима немас појма

Name

бл

03.09.2015 11:43

ФАСИСТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

03.09.2015 12:29

МОЖДА СЕ НЕШТО И ОД МАЂАРА ТРЕБА НАУЧИТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Варга

03.09.2015 13:25

Мадјарска је озбиљма земља и свака јој цаст,јос да додам да тамо породиље не раде 2 године и примају новац за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

03.09.2015 21:52

И да још додам да је Орбан прави премијер који брине о својој земљи. Вратио је скоро сав дуг Мађарске и зато га лопови из ЕУ зову диктатором. Само зато што не узима кредите. Војислав Коштуница је док је био премијер вратио три милијарде дуга и гдје је сад. Али је зато бивши радикал узео нових осам милијарди кредита и зато је добар Западу.

Name

ре. илија

04.09.2015 00:30

Свака ти је на мјесту брате! За овог блбл. Да цовјек науци да се не казе : "Засто бих им то забранили"? МОМЦИНО НЕУКА, НАУЦИ СЕ, МУСЛИМ АЛ ПИСИ КАКО ТРЕБА ИЛИ СЕ НЕ ОГЛАСАВАЈ БРАТЕ, СРАМОТАААА ..

ОДГОВОРИТЕ