Пекинг: 70 година од побједе над фашизмом

Свечана војна парада поводом 70. годишњице победе над фашизмом и победе кинеског народа у народно-ослободилачкој борби против Јапана одржана је у Пекингу уз присуство више од 20 шефова држава и влада, међу којима је и председник Србије Томислав Николић.

Свијет 03.09.2015 | 07:07
Пекинг: 70 година од побједе над фашизмом

Гост на паради био је и председник Русије Владимир Путин, док је Француску представљао шеф дипломатије Лоран Фабијус, САД њихов амбасадор у Кини Макс Бакус, а Велику Британију бивши министар правосуђа Кенет Кларк.

Од шефова држава Европске уније присуство је најавио само чешки председник Милош Земан, док су стали највиши гости из земаља Азије, Африке и Јужне Америке, преноси Тањуг.

У свечаном дефилеу на Тјенанмену учествовало је више од 10.000 припадника кинеске војске и око 1.000 војника из 17 других држава, док је Пекинг надлетело 200 борбених авиона, а многи од 500 примерака модерног кинеског наоружања били су приказани први пут.

На паради су учествовали и гардисти Војске Србије, а према речима начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића они су вежбали претходних неколико дана и изузетно добро су се припремили за дефиле.

Западни аналитичари су уочи параде, прве од доласка актуелног кинеског председника Сји Ђинпинга на власт 2012. године, истицали да је то прилика да се свету прикажу нова достигнућа у производњи оружја, а да се у домаћој јавности учврсти идеја националног идентитета.

Кинеске власти, жељне да апсолутно све прође под контролом, дословно су затвориле центар Пекинга, чиме је обичним људима махом ускраћена прилика да виде параду.

Житељи Пекинга који живе дуж руте којом пролази парада добили су наређење да не излазе на балконе, да затворе прозоре, да не позивају госте и - у неким зградама - да не фотографишу.

Као што је у Пекингу уобичајено за време великих догађаја од међународног значаја, власти су успоставиле ограничења у индустрији и саобраћају која ће омогућити да небо за време параде буде чисто, с обзиром да је смог у главном граду Кине веома велики проблем.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар