Рогатица: Андрићева Жепа на издисају!

Ријека Жепа, која протиче кроз општину Рогатица и изнад које се налази чувени мост о којем је писао нобеловац Иво Андрић, готово је пресушила у горњем дијелу водотока.

Република Српска 02.09.2015 | 22:50
Рогатица: Андрићева Жепа на издисају!

Да није воде из врела на истоименом локалитету, испод познатог моста на Жепи ових дана не би било ни капи воде јер је ријека на издисају.

Радник у мјесној канцеларији Административне службе општине Рогатица Нермин Куловац рекао је да је слично било и 2012. године. Он је нагласио да ће се то сигурно одразити на биљни и животињски свијет у ријеци и око ње.

На горњем дијелу водотока живота уопште више нема, док је у доњем дијелу до ушћа у Дрину другачија ситуација а поправљају је воде из врела у селу које се налази на улазу у Жепу са боричког краја.

Ријека Жепа, којој је тек Андрић пишући своје антологијско дјело "Мост на Жепи" дао име јер се до тада звала само ријека, долази из шума Дреновца и с надморске висине од 894 метра. Ова ријека је специфична по томе што тече кањоном и каменитим тереном и никад се не мути, па се кристално чиста вода може пити. У Дрину се улива испод села Слап на надморској висини од 218 метара.

Недалеко од села Жепа, по коме се зове цијели овај крај рогатичке општине, на овој малој ријеци подигнут је измјештени Андрићев мост на Жепи.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Др

02.09.2015 15:05

Ста ради СДС на Сокоцу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

03.09.2015 01:28

И Сда у зепи.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

03.09.2015 06:26

Као и Снсд у тамо негдје у Федерацији... Ста лупетас??? Ако не знас написати несто нормално немој се ни глупирати!!