Наше навике које сматрају увредом

Понашања која су за једну културу уобичајена, за неку другу могу бити врло увредљива.

Свијет 01.09.2015 | 13:50
Наше навике које сматрају увредом

Док радимо свакодневне ствари на одређен начин, сматрајући да је то тако „природно“ и „нормално“, не размишљамо колико су нам уствари култура и друштво одредили како ћемо да једемо, да се смијемо, облачимо, показујемо поштовање...

Ево примјера који показују да наше уобичајене радње нису пракса у другим земљама.

Бакшиш

У Јапану и  Јужној Кореји бакшиш сматрају увредом. Радници дубоко вјерују да су добро плаћени за свој посао и добро га раде. Њима не треба новчани подстицај.

Сједење на задњем сједишту таксија

У Аустралији, Новом Зеланду, и у неким дјеловима Ирске, Шкотске и Холандије сматра се непристојним ако не сједнете на мјесто сувозача. То је питање једнакости.

Палац горе

На Блиском Истоку, у Латинској Америци, Западној Африци, Русији и Грчкој палац горе има исто значење као и нама подигнут средњи прст.

Смијање отворених уста

У Јапану се овакав смијех сматра некултурним, нешто слично као кад неко једе отворених уста или мљацка.

Кашњење

Академских 15 минута кашњења, који су за нас колико-толико прихватљиви у неким земљама као што је Њемачка, сматра се веома безобразним, јер то значи да не цјените туђе вријеме. С друге стране, Латинска Америка, поготово Аргентина, има неписано правило да се на вечеру увијек касни.

Једна рука у џепу

Једна рука у џепу се сматра се арогантним потезом у Турској, као и у Јужној Кореји.

Коришћење лијеве руке када радите

У Шри Ланки, Африци, Индији и на блиском Истоку није се увијек користио тоалет-папир, већ лијева рука. За њих је као шамар у лице када виде да неко користи лијеву руку за рад.

Отварање поклона одмах

У у Кини и Индији цјепање украсног папира пред дариваоцем и отварање поклона показатељ је грамзивости.

Показивање табана

У арапским, муслиманским, хинду и будистичким земљама показивање табана сматра се непоштовањем другог, јер се сматра да је то најпрљавији дио нашег тијела пошто додирује земљу.

Испијање туђег алкохола

Непристојно је да пијете алкохол који нисте донијели на забаву у Норвешкој. Док је код нас нормално да донесете флашу пива, а пијете шта вам се прохте.

Мушкарац без мајице

У Јужној Кореји мушкарци носе мајице чак и на плажи, уколико не, сматраће вас непристојним.

Храна ван ресторана или куће

Док је код нас нормално да презалогајимо нешто на улици, у аутобусу, на радном месту... у Руанди и Јапану сматра се неприхватљивим.

Додиривање

Ако грлите или додирујете неког у Кини, Кореји, на Тајланду или блиском Истоку, можете да га увриједите. Поштовање туђег интимног простора варира од земље до земље.

Постављање одређених питања

Наше „како си, шта радиш, шта има ново“ у, на пример, Холандији сматраће се као да забадате нос у туђу приватност.

Одбијање хране

Некад кад одемо код неког одбијемо послужење из пристојности или да не бисмо намучили домаћина, а у Либану би се за такав потез домаћини озбиљно наљутили.

Узимање поклона без претходног одбијања

У Јапану и Кини се очекује да неколико пута одбијете поклон прије него што га узмете, док се код нас објеручке прихвата, често без ичега за узврат.

„Чишћење“ тањира

Када поједете све из тањира обично значи да вам се оброк веома допао, а домаћину показујете колико сте уживали. У Кини, Русији, на Филипинима и Тајланду то значи да сте још гладни и да домаћин треба да вам донесе још хране.

Извор: Бизлифе.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Занимљиво

01.09.2015 19:19

Култура Пакистана недостаје. Мускарац има дузност да навриједја било које зенско. Године, изглед, ум су мете. Кад то покуса у Сведској и добије преглед свих криминала које је поцинио онда се усути. У Ирану вас стално нуде храном коју ви морате одбијати иако сте гладни јер се то сматра грамзивосцу. У Србији овиси гдје сте. Задње искуство са Србијанцима је било позитивно.

ОДГОВОРИТЕ