Краду знакове и није их брига за животе људи

Крађом и уништавањем саобраћајних знакова уз путеве у БиХ лопови и вандали наносе огромну штету, али и угрожавају безбједност путника јер је доказано да се број незгода повећава на локацијама са којих насилно уклоне постављене знакове.

Република Српска 28.08.2015 | 10:40
Краду знакове и није их брига за животе људи

Дио ове сигнализације буде оштећен и током саобраћајних незгода, временских непогода и под сличним околностима, али су за добар дио криви несавјесни појединци који их из чиста мира оштећују, или их, пак, продају због алуминијумског лима, од којег су израђени, пишу "Независне новине".

"У првом полугодишту ове године оштећено је и отуђено 468 саобраћајних знакова различитог типа и различите вриједности, што представља смањење за око 20 одсто у односу на исти период прошле године, која је била нарочито тешка имајући у виду да је велики број знакова и велика количина опреме путева оштећена током поплава", навели су из "Путева РС".

Како су додали, штета се, имајући у виду различитост типова сигнализације и опреме пута, у првих шест мјесеци ове године процјењује на око 100.000 КМ.

"Понекад се ради о намјерном уништавању саобраћајне сигнализације, или долази до препродаје отуђених знакова, односно продаје материјала од којег су знакови израђени, а то се односи на алуминијумски лим, којег продају отпадима", појашњава Наталија Кострешевић, сарадник за информисање у "Путевима РС".

Из предузећа "Цесте Федерације БиХ" наглашавају да су у првом полугодишту прошле године укупно замијењена 454 саобраћајна знака, док је у истом периоду ове године замијењено 327 саобраћајних знакова и 177 стубова.

"Не водимо базу података о отуђеним знаковима, али можемо потврдити да је прошле године, у првих шест мјесеци, отуђено близу 300 знакова, док су остали оштећени у саобраћајним незгодама или дотрајали", наглашава Сенад Смајловић из Сектора одржавања, заштите цеста и сигурности промета у предузећу "Цесте Федерације БиХ".

Према његовим ријечима, вриједност радова на замјени вертикалне саобраћајне сигнализације у првих шест мјесеци ове године износила је 218.673 КМ без ПДВ-а, што значи да цифра са порезом износи 255.847 марака.

"ЈП 'Цесте ФБиХ' нема директна сазнања о кориштењу отуђених знакова, али претпостављамо да их продају као отпад", наглашава Смајловић.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, подсјећа возаче да саобраћајни знакови упозоравају на опасност те наглашава да је он, као вјештак, радио на предмету који се односи на крађе ових знакова.

"Ухватили су починиоца и у кривичном поступку требало је доказати да је настала опасност за учеснике у саобраћају, односно да је на тој локацији повећан број саобраћајних незгода. На основу података од полиције испоставило се да се више незгода догодило након што су знакови отуђени", навео је Радовић.

Према његовим ријечима, кад неки саобраћајни знак буде украден или уништен, то посебно представља опасност за учеснике у саобраћају који нису из крајева гдје се то догодило.

"За оног ко први пут пролази неком саобраћајницом може бити веома опасно ако нема знака и он не зна да слиједи изузетно оштра кривина, да брзина не може бити 80 километара на сат, већ 40 или 50, и слично", појаснио је Радовић.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Уна

28.08.2015 11:22

Јаста, краду обицни људи да би себи у басти и на њивама постављали. Докле це те масу заваравати? Знакове сте ви сами покрали, одстранили и те исте цете поново "купити" и поставити а 100.000 КМ у падзе. Уххх

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

28.08.2015 13:45

Посланици су направили такав закон, да се знак мозе скинути и поново вратити уз одредјену накнаду. То је нама наса борба дала.

ОДГОВОРИТЕ