БиХ нема капацитет за прихват избјеглица

Из Службе за послове са странцима Босне и Херцеговине упозорили су да је могуће да дио миграната из афро- азијских земаља који се тренутно налазе у Македонији пређе и у Босну и Херцеговину која нема капацитета за прихват великог броја избјеглица.

Босна и Херцеговина 24.08.2015 | 20:15
БиХ нема капацитет за прихват избјеглица

Наиме, више од 90.000 миграната из афро-азијских земаља тренутно се креће према Западној Европи.

Замјеник директора Службе за послове са странцима Изет Низам нагласио је за Анадолију да Босна и Херцеговина не може бити имуна у посматрању тренутних дешавања у сусједној Србији и Македонији које се суочавају са масовним приливом избјеглица.

"На основу наших оперативних сазнања, врло је могуће да би могао тај вал да се креће према БиХ. Рута кретања илегалних миграта била је према Мађарској, међутим, с обзиром да је та земља почела да гради ограду, спрјечава тај ток. Према нашим процјенама, то кретање би било једином дијелом према Румунији, а други дио могао би скренути према БиХ", упозорио је Низам.

Служба за послове са странцима је почела са превентивним радом прикупљања информација са терена са критичних тачака односно дуж цијеле границе источне Босне и Херцеговине, од Бијељине до Требиња.

"Наши инспектори врше инспекцијске послове и све што је потребно да би се направио план. Нећемо дозволити оно што се десило у Македонији, ружна је слика за свијет да се те избеглице заустављају са топовским ударима и палицама. То је нехумано", истакао је Низам.

Да не би дошло до нехуманог третирања избјеглица, Низам истиче како БиХ размјењује информације са земљама окружења припремајући се на тај начин на "могући сценариј". Према ријечима замјеника директора Службе за послове са странцима БиХ, Босна и Херцеговина са својим географским положајем интересантна је за мигранте који желе у земље Европске уније.

"Итекако је БиХ занимљива илегалим мигрантима. Тренутно, немамо већих прилива, али имамо појединчаних случајева. Морамо претпоставити да се то може десити, да се не би десило као у сусједству, припремамо се. БиХ нема огромне капацитете за прихват, имамо имигранциони центар капацитета 120 особа", казао је Низам додајући како тај капацитет није попуњен и износи 13 особа.

Поред имиграционог центра, у БиХ постоји и азилантски центар са капацитетом 300 особа.

У БиХ је, како је истакао, драстично повећан број особа из афричких земаља који долазе у БиХ што је пуно изражајнији него прошле године у истом периоду.

"Те бројке су увијек мијењају, промјењиве су. О тачним бројкама се не може говорити, али повећање је око 12 процената у односу на прошлу годину. У посљедњих шест мјесеци је дошло до пораста", казао је додајући како се илегални мигранти у БиХ не пријављују, крше закон и бораве илегално.

Све оне које инспектори затекну без валидне документације просљеђују у имиграциони центар гдје се врши идентификација. Након тога, они се враћају из земље из које се дошли.

Према ријечима Низама, бројне су потешкоће у поменутом процесу због скривања докумената гдје је тешко утврдити из које земље мигранти долазе.

"Сваки дан боравка једног мигранта у центру БИХ кошта 60 КМ (око 30 евра). Настојимо да их одмах враћамо из БиХ како не би стварали проблем", истакао је Низам.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ја

24.08.2015 19:10

Како нема, па коме ови граде ове силне зградетине по Бањалуци, Сарајеву и осталим градовима... А да не говорим о томе да смо сви избјеглице у овој дрзави, мало ко је тамо гдје се родио!!! Моземо их послати у Гламоц, Сипово, Мркоњиц...а о Мањаци да не говорим...празна села, сви су у граду. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.08.2015 06:09

Не, озбиљан сам! Мора неко на њиву кад ви нецете...

Name

бих

24.08.2015 21:30

БиХ. Нема ништа ни за себе. Тамни вилајет.А људи у вилајету будале над будалама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ја,

25.08.2015 05:52

Ил се салис, ил будалис?

Name

иди копај,

25.08.2015 06:23

Иди копај и избаци из себе негативну енергију, немој да те рузне мисли , бију'.

Name

Ја

25.08.2015 06:36

Копам буразеру и то сваки дан, за разлику од вас паразита... Управо пустио коке, нахранио стоку и сад оде да музем козе! А ти , паразиту?

Name

ре ја,

25.08.2015 08:16

Ја сам веца радна дика, дрзим краву и два бика.И нисам паразит, сада смо квит.

Name

Ја

25.08.2015 08:36

@ре ја Добар си нема ста! То процитао из дјететове сликовнице?

Name

било

25.08.2015 07:45

Низам то само 'нако каже , шали се , хај'те ви сви ба , ' вамо код Низама !

ОДГОВОРИТЕ