Савјет Европе осудио одлуку Вуковара

Савјет Европе осудио је и критиковао што је у Вуковару онемогућена употреба двојезичних натписа на градским зградама, трговима и улицама, изјавио је предсједавајући Комитета министара Савјета Европе Игор Црнадак.

Регион 24.08.2015 | 18:53
Савјет Европе осудио одлуку Вуковара

Предсједавам, у протеклих неколико мјесеци упутио је неколико препорука хрватским властима гдје је речено да је потребно да наставе са напорима на промовисању толеранције према мањинским језицима и да посебно обрате пажњу на натписе и традиционално локална имена на ћириличном писму", рекао је Црнадак, који је и министар иностраних послова БиХ.

Он је додао да је једна од препорука хрватским властима била и да обрате пажњу на употребу мањинских језика у медијима и у општем образовању.

Црнадак је истакао да су одлуком Градског вијећа Вуковара, којом се практично забрањује ћирилица, заправо одбачене препоруке Савјета Европе.

Он је подсјетио да је кориштење мањинских језика у службеним натписима од велике важности за углед и јачање јавне свијести о мањинским језицима и да је због тога услиједила реакција Савјета Европе.

Он сматра да је Савјет Европе својим реаговањем потврдио да у први план ставља поштовање људских права, без обзира на то ко и гдје крши људска права.

Градско већа Вуковара промијенило је Статут града, а том промјеном нису предвиђене двојезичне табле на градским институцијама, трговима и улицама и њима се захтијева да свако обраћање на ћириличном писму подлијеже посебној молби и плаћању таксе.

Министарство спољних послова Србије упутило је протест Хрватској, у коме се истиче да се таквом одлуком директно негира равноправност употребе језика и писма, чиме се крше основна људска и мањинска права Срба.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БОА

25.08.2015 07:03

Ја вјерујем да због савјета европе Колинда неце моци спавати цијели један сат. Да су срби тако несто урадили европа би их подерала као крмацха мастан сесир.

ОДГОВОРИТЕ