Регистар педофила у Српској од 2016.

Успостављање регистра педофила у Републици Српској, а првог таквог у БиХ, реално је очекивати од 2016. године, јер Министарство правде Републике Српске тада планира доношење битног и системског закона који ће регулисати ово питање.

Република Српска 24.08.2015 | 18:35
Регистар педофила у Српској од 2016.

"Конципирање нацрта новог кривичног закона Републике Српске, у којем ће се наћи регистар педофила, веома је сложен посао који захтијева трајну обавезу свих актера, како државних органа и институција система тако и учешће грађана. Министарство правде Републике Српске доношење овако битног и системског закона планира за 2016. годину, чиме ће се одредити и обим особа које би имале право приступа овом регистру као и начин експлоатације података унесених у регистар", истакли су у Министарству правде Републике Српске.

Предвиђено је да се у сарадњи са правосудним републичким институцијама  ради на стварању судске праксе која ће водити уједначеној и строжој казненој политици.

"Већ су вршене измјене Кривичног закона Српске којима су прописани механизми за борбу против кривичних дјела против полног интегритета и заштите дјеце и то у Кривичном закону, чиме је регулисано и питање дјечје порнографије. Такође, у Кривичном закону приступило се измјенама и допунама које су извршене 2010. године, у дијелу који се тиче производње и приказивања дјечје порнографије, на начин да је посједовање, као елемент кривичног дјела, раздвојено као посебна ставка", навели су из ресорног министарства.

Успостава регистра педофила је неопходна ради заштите права дјеце, посебно са кривичноправног аспекта као и контроле лица која су осуђена за кривична дјела против полног интегритета и заштите дјеце, напомињу у Институцији омбудсмана за дјецу Српске, која са Министарством и Гендер центром Владе Републике Српске ради на овом питању.

"Ми очекујемо да ће Министарство правде  организовати јавну расправу о успостави регистра педофила, како би се дошло до најбољих рјешења у циљу заштите дјеце и њихових интереса од најтежих облика насиља, злостављања и искориштавања", каже Нада Граховац, омбудсман за дјецу Републике Српске.

Израда регистра најављена је у марту ове године, када се приступило законским измјенама које укључују забрану обављања било каквог позива осуђеним педофилима, као и дужности или дјелатности у вези са дјецом, подизање добне границе на пристанак на сексуални однос, повећање казни, искљученост олакшавајућих околности за починиоца, а што би смањило и број повратника у вршењу овог тешког кривичног дјела.

Иначе, Србија је прије три године установила регистар педофила и силоватеља, али се до данас у њему не налази ниједно име.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Горан

24.08.2015 12:14

Само јавно објавити њихова имена... да сви знамо ко су !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

било

25.08.2015 07:40

Тако је !

Name

Црни

24.08.2015 12:31

Везати и слати оним брадоњама да их кољу та се болест мора једном уништити

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА

24.08.2015 12:33

Само кастрација педофила дечицу спасава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пез

24.08.2015 14:40

На целу истетовирати.за све тезе облике криминала.ПЕДОФИЛ,СИЛОВАТЕЉ,УБИЦА,НАРКО ДИЛЕР,ИТД

ОДГОВОРИТЕ
Name

небитан

24.08.2015 16:18

СНСД

Name

жена

26.08.2015 21:57

треба направити и регистар неодговорних родитеља који избјегавају плаћање алиментације за своју дјецу.

ОДГОВОРИТЕ