Треба избјегавати хотелске wи-фи мреже

Бројни путници хотеле нерјетко бирају и по доступности Wи-Фи мреже, међутим ТецхРадар пише како то и није најпаметнији потез. Уређаји хотелских гостију се по правилу спајају на недовољно заштићене и несигурне мреже.

Свијет 18.08.2015 | 18:33
Треба избјегавати хотелске wи-фи мреже

Аналитичари и безбједносни стручњаци наводе да је уз једноставан Wи-Фи адаптер и бесплатан софтвер могуће прислушкивати сву комуникацију коју мобилни или лаптоп рачунари одрађују с остатком свијета.

Хотели обично не ограничавају које се странице могу посјећивати, не постоји сегментација, а јавни и хотелски Wи-Фи не користи WПА.

Било који уређај који се спаја на хотелску бежичну мрежу отворен је за хакерске нападе јер се подаци шаљу у текстуалном запису, без заштите.

У Касперскy Лабу заправо сматрају да су хотелске мреже врло привлачне мете за сајберкриминалце. С тим реченим, јасно је да су неки хотели на ризичнијој позицији од других – а све зависи од имплементације.

Посебно је опасно то што криминалце не занимају преносници или изоловане е-маил адресе и поруке, већ потпуно преузимање онлине идентитета жртве и приступ свим ресурсима којима жртва располаже.

Стручњаци зато као рјешење виде коришћење ВПН мреже, која ће енкриптовати промет. Сви који се налазе на путу треба да буду опрезни – и барем да провјере статус фиреwалла, лозинки и надограђености софтвера.

Најсигурнија алтернатива је коришћење 3Г/4Г мрежа преко мобилних уређаја.

Највећи терет у овом тренутку заправо лежи на самим хотелима. Потражња за бесплатним Wи-Фи мрежама расте, а инфраструктура мора бити збринута. Најјефтинија рјешења никако нису најбоља.

Извор: Тпортал

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гузовача

18.08.2015 19:08

Ево управо тамбурам по wи фи у апартману. Платио сам смјештај апартмански, а ..бе ми се за хакере. Одакле ми паре за 3 и 4 г. Завртило ми се данас у глави кад сам видио цијене позива,смс и 3 и 4 г.

ОДГОВОРИТЕ